Rakúšania testujú lieky, nevedia však o tom

Desaťtisíce rakúskych pacientov testujú lieky, hoci o tom nevedia. Tvrdí to organizácia Transparency International. Podľa nej doktori predpisovali chorým lieky už dostupné na trhu, aby skúmali ich účinky.

03.02.2010 09:40
lieky, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Robili to však po dohode s farmaceutickými firmami a dostávali za to odmenu. Transparency International si myslí, že výskum mohol len zakrývať korupciu a marketingové praktiky firiem vyrábajúcich liečivá.

„Fakt je, že nemáme tušenie, ako často a v akom rozsahu sa tieto prieskumy konajú. Pre zdravotné poisťovne chceme vedieť, ktorí lekári sa na nich podieľajú,“ reagoval na informácie Christoph Klein, generálny riaditeľ Zväzu rakúskych sociálnych poisťovní.

„Pri nových liekov sú štúdie potrebné, v prípade už schválených prípravkov, ktoré sú na trhu už dlhší čas, by to mohol byť len marketingový nástroj farmaceutických firiem,“ pripustila aj Silvia Füsslová z ministerstva zdravotníctva. Úrady už chystajú zmenu zákona, ktorá by viedla k registrácii počtu výskumov a zúčastnených chorých. S tým súhlasí aj Bernhard Rupp z rakúskej pobočky Transparency International. „V opačnom prípade sa pacient stáva pokusným králikom bez toho, aby o tom vedel,“ myslí si Rupp.

Podľa prezidenta Rakúskej lekárskej komory Günthera Wawrowského je úplne normálne, že doktori sledujú účinok liekov. Združenie farmaceutických firiem Pharmig tvrdí, že žiadne tajné lekárske výskumy neexistujú.

„Etický kódex prísne zakazuje, aby spoločnosti dávali lekárom peniaze za predpisovanie svojich liekov. Ak sa nejaké prieskumy robia, majú presné pravidlá a odmena pre doktorov je od 30 do 90 eur. Zdá sa, že niekomu opäť záleží na tom, aby si mohol kopnúť do farmaceutických spoločností,“ uviedol tajomník združenia Jan Oliver Huber.

Podobný prípad ako Rakúsko zažilo v roku 2005 Nemecko. Do 118 výskumov sa tam vtedy zapojilo 57-tisíc lekárov. Sledovali okolo 355-tisíc pacientov a za niektorých údajne dostávali až tisíc eur.

debata chyba