Anjel smrti mal strach z hlupákov

Josef Mengele sa vyžíval v odporných predstavách o človeku aj po skončení vojny. Veril, že treba vykynožiť ľudí, ktorí podľa neho majú málo rozumu a že pôrodnosť treba regulovať sterilizáciou žien.

05.02.2010 14:26
Mengele Foto:
Josef Mengele
debata

Vyplýva to z denníka nacistického zločinca, ktorý po príchode väzňov do Osvienčimu rozhodoval, koho rýchlo odvedú do plynovej komory a kto má šancu žiť, pričom na nich robil strašné pokusy.

Mengeleho zápisky teraz kúpil anonymný americký židovský záujemca. Získal ich od aukčnej siene Alexander Autographs v Stamforde. Cena známa nie je, ale odhaduje sa, že v prepočte zaplatil najmenej 45-tisíc eur (1,35 milióna Sk). Anjel smrti, ako Mengeleho prezývali väzni, si písal tento denník od roku 1960, keď sa už skrýval v Južnej Amerike.

Mužov nadraďoval. „Biológia nepodporuje rovnosť práv. Ženy by nemali pracovať na vyšších miestach. Ich poslaním je plniť biologické kvóty a po piatom pôrode treba matky sterilizovať,“ citovali noviny Haarec z jeho poznámok.

Svoju šialenú predstavu o pestovaní dokonalého človeka opieral o pomätenú predpoveď. „Nastane katastrofa, ak prirodzený výber dospeje do bodu, že vedľa nadaných ľudí sa premnožia miliardy hlupákov. Až 90 percent ľudstva bude hladovať kvôli hlupáctvu a prežije len zvyšných 10 percent,“ nazdával sa Mengele. Bol presvedčený o tom, že neschopní, ktorí nedokážu uznať vládu výborných bytostí, musia byť odstrčení na okraj spoločnosti, alebo ich treba zahubiť. „Slabší jedinci sú vylúčení z tvorby potomstva. Je to jediný spôsob, ako zachovať ľudský rod,“ citovali Mengeleho noviny Daily Mail. V ďalšej časti zdôraznil, že je nevyhnutné sterilizovať osoby s nedostatočnou génovou výbavou.

Bill Panagopulos, ktorý z aukčnej siene sprostredkoval predaj 180-stranového denníka, povedal, že kupec ho chce darovať nejakému ústavu, čo sa zaoberá holokaustom. „Zápisky získal vnuk 86-ročnej maďarskej Židovky, ktorá v koncentráku prežila,“ uviedol pre Haarec. „Budeme sa snažiť kontaktovať majiteľa a presvedčiť ho, že rukopis treba umiestniť u nás v osvienčimskom múzeu,“ vyhlásil pre Poľský rozhlas hovorca Jaroslaw Mansfelt.

V USA sa ozvali niektorí Židia, ktorí považujú speňaženie Mengeleho poznámok za nechutné. „Je to cynické zneužitie rukopisu za účelom obohatiť sa na jednom z najodpornejších nacistických zločincov,“ píše v stanovisku Americké združenie ľudí, ktorí prežili holokaust, a ich potomkov. „Mengele je pre mňa netvor, ale denník má historickú hodnotu. Keby bol bezcenný, skončí v odpadkoch,“ bráni sa Panagopulos na portáli Ynetnews.

Po Mengeleho smrti sa zápisky dostali do rúk jeho syna. Neskôr texty vlastnili asi dve osoby, až napokon z aukčnej siene putovali teraz k zberateľovi, ktorý si neželá prezradiť svoju totožnosť.

debata chyba