Bandera zostane hrdinom aj za Janukovyča

Šéf ukrajinskej opozície a pravdepodobný víťaz ukrajinských prezidentských volieb Viktor Janukovyč nemá v úmysle zrušiť výnos prezidenta Viktora Juščenka, ktorým vymenoval Stepana Banderu za národného hrdinu. Vyhlásila to v pondelok Hanna Hermanová, podpredsedníčka parlamentnej frakcie Strany regiónov.

08.02.2010 18:57
Bandera, Juščenko, ocenenie Foto:
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko odovzdáva titul Hrdina Ukrajiny vnukovi Stepana Banderu.
debata

Juščenko vymenoval kontroverzného bojovníka za ukrajinskú nezávislosť „Hrdinom Ukrajiny“ koncom januára. Vyvolalo to búrlivé reakcie v zahraničí, najmä v susedných krajinách. Bandera a jeho bojovníci počas druhej svetovej vojny neváhali brániť ukrajinskú nezávislosť aj po boku nacistického wehrmachtu.

Podľa historických prameňov sa jeho vojaci podieľali na vyvražďovaní neukrajinských národností na západe krajiny, najmä Poliakov a Židov. Proti Juščenkovmu výnosu sa ohradili vo Varšave, Bratislave, ale najmä v Moskve.

Napriek tomu, že „kauza Bandera“ nebola výraznou témou prezidentskej kampane, zostala otázka, či proruský kandidát Viktor Janukovyč v prípade svojho zvolenia Juščenkovo rozhodnutie prehodnotí.

„Viktor Janukovyč ponechá dejiny dejinami,“ povedala Hermanová, vo všeobecnosti považovaná za Janukovyčovu pravú ruku. „História sa jednoducho stala, či je dobrá alebo zlá, je taká, aká je,“ dodala. Janukovyč sa bude podľa nej skôr starať o problémy žijúcich Ukrajincov.

debata chyba