Viedeň odmieta mýto aj nočné metro

Slováci navštevujúci Viedeň nebudú zatiaľ platiť za vjazd do centra. Zavedenie mýta odmietlo vo víkendovom referende vyše 72 percent z tých, ktorí prišli k urnám. O možnosti zaviesť mýto sa v Rakúskom hlavnom meste už dlhšie diskutovalo.

14.02.2010 19:09
debata

Ani po sčítaní lístkov z volebných miestností nie sú výsledky hlasovania definitívne. Viedenčania mohli svoj hlas poslať aj poštou a podľa pozorovateľov sa pre túto možnosť rozhodla väčšina obyvateľov. „Vietor, zima a sneh odradí mnoho Viedenčanov od osobnej účasti v miestnosti,“ povedal člen volebnej komisie Otto Gmoser denníku Wiener Zeitung.

Rakúske média síce pripúšťajú, že hlasy odoslané poštou môžu pozmeniť výsledky, avšak nie výrazne. Dôvodom majú byť aj samotné témy. „Znenie otázok je miestami až nedôstojne sugestívne,“ napísal rakúsky Kurier.

Príklad – celé znenie školskej otázky: „Medzinárodné štúdie ukazujú, že celodenné vyučovanie výrazne zvyšuje úroveň vzdelania a je kľúčovým faktorom pre úspešné zosúladenie rodiny a povolania. Ste za plošnú ponuku celodenných škôl vo Viedni?“

Primátor Viedne Michael Häupl jednostrannosť odmieta. A Die Presse ironicky dodáva: „To skutočne nie je sugestívne, iba trochu netaktné. Kto zakrúžkuje NIE, iba neverí "medzinárodným štúdiam“ a je proti súladu rodiny a kariéry."

Celkovo sa obyvatelia Viedne mohli vyjadriť k piatim problémom. Podľa predbežných výsledkov ľudia okrem mýta odmietli tiež spustenie nočných liniek metra, vyslovili sa za zavedenie povinnej licencie pre chovateľov bojových psov, za možnosť celodennej výučby na školách a za znovuzavedenie funkcie tzv. domovníka.

Priama účasť vo volebných miestnostiach bola nízka, po doplnení poštových hlasov by sa podľa denníka Standard mala priblížiť 25 percentám. Referendum stálo približne 7 miliónov eur a opozícia ho kritizovala ako zbytočne drahú predohru samosprávnych volieb. „Tak nízka účasť aj napriek masívnej propagande je fackou (vládnucím) socialistom a výsledkom sugestívnych a zaujatých otázok,“ povedala denníku Kurier Maria Vassilakou, šéfka viedenského klubu Zelených. Konečné výsledky budú známe až budúci týždeň.

debata chyba