Pátranie po havarovanom airbuse opäť obnovia

Pátranie po vraku lietadla spoločnosti Air France, ktoré sa v roku 2009 zrútilo pri pobreží Brazílie, opäť obnovia. S odvolaním sa na francúzske úrady o tom informovala britská stanica BBC.

18.02.2010 08:05
lietadlo, Air France, Airbus, nehoda Foto:
Francúzska loď takto hľadala v júni trosky airbusu. Pátranie teraz opäť obnovia.
debata

Pri akcii, ktorá by mala stáť asi 10 miliónov eur, budú pomáhať aj nórske a americké lode s ultrazvukovými sondami a robotmi. Podľa francúzskeho vyšetrovacieho úradu BEA je relatívne vysoká šanca, že tentoraz sa tzv. čierne skrinky podarí nájsť. „Najskôr musíme nájsť seno, až potom ihlu,“ vyhlásil šéf BEA Jean-Paul Troadec.

Lietadlo spoločnosti Air France typu Airbus 330 zmizlo z radarov na ceste z Ria de Janeiro do Paríža v júni minulého roka. Príčina pravdepodobnej havárie je zatiaľ neznáma, no stroj pred stratou kontaktu vyslal niekoľko automatických hlásení o poruchách. Väčšina z nich sa týkala zlyhania elektronických systémov.

Intenzívne pátranie po stroji s 228 osobami na palube prinieslo lokalizáciu trosiek v oblasti asi 640 kilometrov od brazílskeho súostrovia Fernando de Noronha, veľkú časť vraku havarovaného airbusu sa však doteraz nepodarilo nájsť. Z hľadiska vyšetrenia celej nehody je kľúčová najmä lokalizácia čiernych skriniek.

debata chyba