Zemetrasenie na Haiti je pre Kanadu osobná záležitosť

Kanada bola jednou najštedrejších krajín, ktoré Haiti poskytli finančnú, vojenskú i lekársku pomoc. K humanitárnym dôvodom sa pridali osobné.

27.02.2010 09:58
zemetrasenie na Haiti Foto: ,
Mnohí z oblasti postihnutej zemetrasením prišli o všetko.
debata

Pre Kanadu má tragická udalosť na Haiti špecifický charakter. Len v samotnom frankofónnom Quebecku žije vyše stotisíc haitských imigrantov. Z Haiti pochádza aj kanadská generálna guvernérka Michaëlle Jean. Zástupkyňa britskej kráľovnej je v Kanade nesmierne obľúbená, prišla do krajiny ako utečenec práve z Haiti. Narodila sa v Port au Prince a do Kanady emigrovala s rodičmi v roku 1968 pred represiami Duvalierovho režimu.

Michaëlle Jean má stále silné puto k svojej pôvodnej vlasti a dokonca si s manželom Jean-Danielom Lafondom pred niekoľkými rokmi adoptovali dcéru Marie-Eden z mesta Jacmel, ktoré po zemetrasení skočilo v troskách. Od zemetrasenia predniesla Michaëlle Jean niekoľko silných a dojemných prejavov, pri ktorých sa nevyhla slzám a spomienkam na svojich priateľov a známych, ktorí zemetrasenie neprežili. Len pred pár dňami Jean spomenula, že jej desaťročná dcéra smúti za svojou krstnou mamou, ktorá zahynula v troskách. Guvernérka prezradila, že Marie-Eden vyrába prívesky a náhrdelníky, aby vyzbierala peniaze pre Červený kríž.

Sila emócií

Sledovať generálnu guvernérku, ako s roztraseným hlasom rozpráva o spustošenej domovine, nie je jednoduché ani pre haitských imigrantov ani pre Kanaďanov. Práve osobná spätosť guvernérky s Haiti dala humanitárnemu úsiliu Kanady ďalší rozmer a umocnila ich emócie.

Tridsaťštyri Kanaďanov zomrelo, päťdesiat je stále nezvestných. Vláda okrem okrem okamžitej humanitárnej pomoci vyslala na Haiti dvetisíc členov ozbrojených síl, ktorí zostanú na Haiti tak dlho, ako to bude nevyhnutné.

Kanaďania bez váhania otvorili aj svoje peňaženky a siahli poriadne hlboko. Od zemetrasenia sa od individuálnych darcov vyzbieralo vyše 113 miliónov kanadských dolárov (79 miliónov eur). Kanadská federálna vláda motivovala darcov tým, že sľúbila, že sumu, ktorá sa vyzbiera do 12. februára, zdvojnásobí zo štátnej pokladnice.

Zrýchlená imigrácia

Kanada taktiež urýchlila proces adopcií detí z Haiti. Takmer 200 haitských sirôt našlo v Kanade nový domov hoci išlo len o adopcie, ktoré boli zaevidované pred zemetrasením a potrebná dokumentácia už bola vo finálnom štádiu.

Podobná situácia nastala aj v prijímaní nových imigrantov z Haiti. Podľa výnimočných „zrýchlených“ pravidiel, Kanada povolí prioritný vstup do krajiny päťtisíc Haiťanom, ktorí boli priamo postihnutí zemetrasením a majú v Kanade blízku rodinu. Sponzorovať haitských rodinných príslušníkov môžu občania alebo občania s trvalým pobytom v Kanade. Do skupiny spôsobilých rodinných členov, ktorých vstup bude podľa kanadských imigračných zákonov povolený, patria manželskí partneri, druhovia, ich deti do 18 rokov, rodičia a starí rodičia.

Kanadská provincia Quebec si imigračný sponzorský program upravila po svojom. Haitským Quebečanom povolí sponzorovať väčšie množstvo príbuzných. Nový program umožňuje vstup do provincie tritisíc novým haitským imigrantom. Quebečania tak môžu sponzorovať a žiadať o oficiálny trvalý pobyt v Kanade navyše aj pre vlastné deti staršie než 21 rokov, súrodencov, partnerov súrodencov a ich deti. Nové pravidlá pre Quebec budú platiť do konca roka 2010.

Byrokracia a politika

Problémom so žiadosťami sa krajina nevyhla. Už pred samotnou katastrofou o prisťahovalectvo žiadalo viac než 7 500 utečencov z Haiti a ich dokumentácia je "zastrčená” medzi 61 000 nevybavenými žiadosťami z celého sveta. Napriek tomu, že urýchlené povolenie o prisťahovalectvo do Kanady je dobrý krok pre mnohých Haiťanov, samotný proces môže trvať niekoľko mesiacov. Od polovice februára už úrady v Montreale zaznamenali žiadosti o sponzorstvo príbuzných od toľkých kanadských Haiťanov, že v prvé dni od platnosti nového zákona sa žiadosti kvôli nedostatku tlačív nedostali do rúk všetkých žiadateľov.

Opozičné politické strany navrhovali, aby v skupine sponzorovaných ľudí boli aj tety, strýkovia, bratranci a sesternice. Avšak, vláda tvrdí, že k otázke imigrácie sa treba postaviť zodpovedne. Haiti nie je jedinou krajinou, odkiaľ Kanada dostáva tisícky žiadostí o prisťahovalectvo. Vyľudnenie Haiti a hromadné sťahovanie nie je riešenie. Frankofónny Quebec zrejme vychádza utečencom v ústrety oveľa viac aj preto, že Haiťania tvoria v Kanade veľkú časť francúzsky hovoriacej komunity. Quebec zrejme využije toto prisťahovalectvo aj na záchranu francúzskeho jazyka v provincii.

debata chyba