Briti sa už o UFO od vlády nedozvedia

Britské akty X budú končiť v skartovačke. Tamojšia vláda sa tak chce vyhnúť budúcim žiadostiam o ich zverejnenie. Počet hlásení UFO totiž natoľko narástol, že ich úrady už nezvládajú. Britské ministerstvo obrany v decembri oficiálne skončilo činnosť oddelenia, zaoberajúceho sa vyšetrovaním neidentifikovaných lietajúcich objektov.

01.03.2010 09:31
debata

„Špeciálna telefonická linka a e-mailová adresa na hlásenie UFO neslúžia žiadnym potrebám obrany a len povzbudzujú tvorbu korešpondencie, ktorá nemá nijakú hodnotu,“ citoval britský Daily Telegraph dosiaľ utajenú smernicu ministerstva obrany, ktorá predchádzala skončeniu činnosti. „Vzhľadom na to treba tieto služby skončiť tak skoro, ako je to možné.“

Podľa nariadenia teraz ministerstvo hlásenia o pozorovaniach UFO skladuje len 30 dní a potom ich ničí. Spisy tak nespadajú pod zákon o slobode prístupu k informáciám a ministerstvo ich nemusí vydať. Podľa Daily Telegraphu k tomuto kroku rezort obrany pristúpil po tom, čo počet hlásení pozorovaní UFO dosiahol rekordnú úroveň a „zbytočne viazal ľudí, ktorých možno použiť na činnosti s väčším významom pre obranu krajiny“.

Ministerstvo minulý rok zaznamenalo 634 hlásení o UFO. V dejinách ich doteraz bolo viac len v roku 1978, keď Briti nahlásili 750 neidentifi­kovateľných lietajúcich objektov.

Utajené nariadenie hovorí i o tom, že britská vláda tento krok nekonzultovala s ostatnými štátmi. „Ufológovia by to vnímali ako dôkaz medzinárodného sprisahania,“ citoval Daily Telegraph z vládneho obežníka.

debata chyba