Slotovci sa vybrali po francúzskej ceste

Francúzsko našlo recept na posilnenie vlastenectva pred mesiacom. Vláda oznámila, že pocit hrdosti sa podporí na školách. "Každá vyvesí štátnu vlajku a najmenej raz do roka si žiaci zaspievajú hymnu," vyhlásil premiér Francois Fillon. Školy zároveň musia v triedach vystaviť kópiu známej Deklarácie práv človeka a občana z revolučného roku 1789.

03.03.2010 06:00
debata

Vo Francúzsku súvisí snaha o vystuženie vlastenectva s prisťahovalec­tvom – štát chce upriamiť pozornosť všetkých obyvateľov na ich krajinu. Podľa prieskumov takmer dve tretiny Francúzov majú dojem, že pocit národnej hrdosti sa znižuje.

Podľa dostupných informácií sa v štátoch ležiacich na hraniciach so Slovenskom na školách nespieva hymna, ako prišla s návrhom SNS Jána Slotu. V Poľsku vláda vníma vlastenectvo napríklad tak, že rozvešala vo veľkých mestách plagáty, ktoré vyzývajú ľudí, aby neopúšťali svoju vlasť. Kampani dal podnet fakt, že každý piaty Poliak uvažuje o vycestovaní do zahraničia za lepším zárobkom, nehovoriac o tom, že státisíce už pracujú v štátoch EÚ.

V Spojených štátoch sa pred začiatkom vyučovania na mnohých základných a stredných školách recituje Prísaha vernosti. Tento zvyk upravujú štátne zákony a miestne školské rady. Prísaha vernosti znie: „Prisahám vernosť vlajke Spojených štátov amerických a republike, ktorú predstavuje, jednému nedeliteľnému národu pod Bohom so slobodou a spravodlivosťou pre všetkých.“ Pri recitácii treba hľadieť smerom k vlajke s rukou na srdci. Recitácia nie je povinná a nemožno ju študentom nanútiť. Najvyšší súd USA opakovane rozhodol, že by to bolo porušením prvého dodatku o slobode prejavu, a preto protiústavné.

debata chyba