Za defekty irackých detí vraj môžu Američania. Tí zaryto mlčia

Lekári v irackom meste Fallúdža zaznamenali obrovský nárast počtu porúch u tamojších novorodencov. Niektorí experti príčinu hrozivej štatistiky vidia v zbraniach používaných americkou armádou proti povstalcom. Informuje o tom britská televízna stanica BBC.

04.03.2010 15:40 , aktualizované: 17:09
Fallúdža Foto: ,
Mladé dievča v opatere lekárov. Vážne ho zranil nálet Američanov vo Fallúdži v septembri 2004.
debata

Vo Fallúdži, ktorá leží 65 km od Bagdadu, sa v roku 2004 odohrávali početné boje proti tamojším militantnom a mesto sa stalo jedným z hlavných bojísk v rámci vojny v celom Iraku.

Reportér BBC John Simpson osobne navštívil Američanmi financovanú nemocnicu vo Fallúdži, kde mu pediatri potvrdili, že každý deň zaznamenajú dva alebo tri prípady zdravotných porúch u novorodencov. Väčšinou ide o kardiovaskulárne komplikácie. Ich počet je podľa informácií charitatívnej organizácie SOS Children's Vi­llages v súčas­nosti 13-krát vyšší ako v európskych krajinách.

Defektom „kraľuje“ dieťa s tromi hlavami

Korešpondent britskej televízie na vlastné oči videl v meste viaceré deti, ktoré trpeli paralýzou alebo mozgovou poruchou. Miestni mu ukázali aj fotografiu, na ktorej je zobrazené dieťa s tromi hlavami. „Kým sme boli na klinike, neustále prichádzali rodičia s deťmi, ktoré trpeli vážnymi poruchami. Videli sme dievčatko s jednou rukou, niekoľko detí, ktoré boli paralyzované či dievča s vážne porušenou miechou,“ popisuje situáciu Simpson.

Úrady vo Fallúdži dokonca údajne ženy varujú, aby radšej nemali žiadne deti. Lekári aj rodičia sú presvedčení o tom, že príčinou spomínaných anomálií sú sofistikované zbrane, ktoré Spojené štáty v oblasti používali pred šiestimi rokmi.

V programe BBC World Today britsko-iracká výskumníčka Málik Hamdanová uviedla, že doktori vo Fallúdži sú svedkami „obrovského a bezprecedentného počtu“ srdcových chorôb a zaznamenali aj nárast defektov súvisiacich s nervovým systémom. Podľa jej slov do vypuknutia bojov sa tamojší lekári stretávali s jedným prípadom defektov za dva mesiace, teraz sa tam poškodené deti rodia každý deň.

Oficiálne správy neexistujú

Podľa irackej vlády sa však vo Fallúdži nič zvláštne nedeje. V oblasti sa údajne narodí iba o jedno až dve choré deti viac ako v porovnaní s celoštátnym priemerom. Aj americká strana využíva fakt, že neexistujú žiadne oficiálne správy o náraste vrodených chýb a podozrenia nekomentuje.

Seržanta americkej armády Nicka Popaditcha... Foto: SITA, AP
Fallúdža Seržanta americkej armády Nicka Popaditcha oslepil na jedno oko počas bojov vo Fallúdži v apríli 2003 výbuch granátu. Na fotografii si pred sochou diktátora Saddáma Husajna v Bagdade pochutnáva na cigare.

Skutočnosť však vyzerá úplne inak. Najhoršia situácia je v dedine al-Julan. Práve v jej blízkosti sa odohrávali najtuhšie boje, čo poukazuje na súvis medzi množstvom používanej munície a jej negatívnym dopadom na civilné obyvateľstvo. „Vošli sme do domu, kde tri deti, všetky mladšie ako šesť rokov, trpeli vrodenými chybami. Obaja chlapci boli čiastočne ochrnutí, ich sestra mala zjavne vážne poškodený mozog. Ich matka je, rovnako ako ostatní rodičia, presvedčená o tom, že za postihnutie jej detí sú zodpovední Američania,“ píše Simpson v svojom článku pre BBC.

Situáciu v al-Julane mohol zhoršiť i fakt, že v jeho blízkosti tečie rieka, ktorú miestni využívajú ako zdroj pitnej vody. Nebezpečné látky z amerických zbraní, údajne najmä biely fosfor, ju pravdepodobne kontaminovali. Skutočnú príčinu enormného počtu vrodených porúch malých Iračanov by zrejme ozrejmilo až  nezávislé vyšetrovanie. To je pre pretrvávajúce násilnosti a bombové útoky v regióne zatiaľ nereálne.

Matka plače nad chlapcom, ktorý bol zranený pri...
Iracký policajt kontroluje miesto bombového...
+6Príbuzní nad telom policajta Munthera Husajna,...
debata chyba