Diabol je aj vo Vatikáne, tvrdí jeho hlavný vyháňač

Kto môže za vlnu škandálov zneužívania detí duchovnými? Hlavný vyháňač diabla vo Vatikáne odpoveď pozná - je to dielo satanovo. Gabriele Amorth o svojom nezvyčajnom poslaní porozprával v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica. Diabol podľa neho pôsobí i v najvyšších cirkevných kruhoch.

11.03.2010 17:21
Benedikt XVI. Foto: ,
Pápež Benedikt XVI. podľa hlavného exorcistu prácu vyháňačov diabla podporuje.
debata

„Diabol žije vo Vatikáne,“ tvrdí osemdesiatšty­riročný kňaz. „Získal dôveru mnohých ľudí, no, prirodzene, je ťažké získať dôkaz. Dôsledky sú však jasne viditeľné. Máme kardinálov, ktorí neveria v Krista, biskupov, spojených s démonmi. A potom sú tu prípady pedofílie. Vidno hnilobu,“ hovorí Amorth, ktorý poslanie vyháňača diabla vykonáva už štvrťstoročie. Ďalšími znakmi toho, že Antikrist vedie vojnu proti Svätej stolici je i prípad duševne narušenej ženy, ktorá na Vianoce počas omše napadla pápeža Benedikta XVI.

Rozhovor exorcista poskytol talianskemu denníku pri príležitosti vydania knihy o vyháňaní démonov, ktorú napísal. To vraj vyzerá veľmi podobne ako zobrazenie vo filme Exorcista z roku 1973, samozrejme bez špeciálnych efektov. Ľudí ovládnutých démonom vraj mnoho ráz muselo držať počas obradu až šesť ľudí. Kričali pritom, rúhali sa a vypľúvali ostré predmety. „Z ich úst vychádzalo všeličo – kusy skla, kusy železa veľké ako prst, ale niekedy aj ružové lupienky,“ opisuje svoju prácu exorcista, ktorý vraj počas svojej kariéry zbavil diabla desaťtisíce ľudí. „A keď posadnutí slintajú, poupratujem po nich. Vidieť ľudí vracať mi neprekáža. Exorcista má len jednu povinnosť – oslobodiť ľudské bytosti od strachu z diabla,“ tvrdí.

A čo vlastne diabol je? „Čistý duch, neviditeľný,“ vysvetľuje Amorth. "Prejavuje sa rúhačstvom a vyvolávaním bolesti u osoby, ktorú ovládne. Môže sa skrývať, môže hovoriť rôznymi jazykmi. Môže meniť svoju podobu.

Niekedy môže pôsobiť sympaticky. Niekedy ma pokúša, robí si zo mňa žarty. Ja som však vo svojej práci šťastný," povedal pre La Repubblicu vatikánsky exorcista. Amorth už v minulosti vyvolal rozruch svojimi vyhláseniami. V predchádzajúcich rozhovoroch napríklad za ľudí posadnutých diablom označil Adolfa Hitlera i Josipa Stalina – a všetkých nacistov. A ostro vystupoval proti sérii detských kníh o Harrym Potterovi, ktoré podľa neho zobrazujú mágiu v pozitívnom svetle.

Amorthove vyhlásenia o diablovi vo Vatikáne už vyhlásil za prehnané jeho kolega, rímsky kňaz a exorcista José Antonio Fortea Cucurull. „Kardináli môžu byť lepší či horší, no všetci majú dobré úmysly a snažia sa o Božiu slávu. Niektorí sú možno horlivejší ako iní, no usudzovať z toho, že niektorí kardináli sú členmi satanistickej sekty, je neprijateľné,“ napísal Cucurull na svojej internetovej stránke.

debata chyba