Sólyomove výroky na Slovensku nepochopili, tvrdia maďarskí predstavitelia

Podľa maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma je "žiaduce", aby etnickí Maďari žijúci v susedných krajinách čo najlepšie ovládali tamojší štátny jazyk. Tvrdí to vysoký predstaviteľ prezidentskej kancelárie Ferenc Kumin, ktorý citoval Sólyomove slová počas víkendovej návštevy Srbska.

16.03.2010 07:36
debata

Reagoval tak na vyhlásenie slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého sa Sólyom dopustil „zákerného a premysleného útoku“ proti Slovensku, keď vyjadril názor, že etnickí Maďari by sa mali učiť Slovenčinu ako „cudzí jazyk“. Ako však vysvetlil Kumin, prezident tým chcel povedať, že deti patriace k národnostným menšinám by si mohli štátny jazyk lepšie osvojiť, ak by sa ho učili zo špeciálnych učebníc namiesto bežných, ktoré sú určené pre deti používajúce štátny jazyk ako materský.

Fico sporné vyhlásenie maďarského prezidenta považuje za „jedno z najzávažnejších, aké kedy padli na adresu Slovenskej republiky“. Sólyoma preto požiadal, aby „prestal zasahovať do vnútorných vecí“ Slovenska. Fico v tejto súvislosti taktiež zhodnotil ako veľmi správne, že minulý rok Slovensko neumožnilo vstúpiť maďarskému prezidentovi do krajiny, keď si chcel v Komárne pripomenúť maďarský štátny sviatok a zúčastniť sa na odhalení sochy svätého Štefana. Sólyomove slová odsúdil aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

debata chyba