Čilská vláda znížila počet obetí zemetrasenia takmer na polovicu

Čilská vláda opäť upravila oficiálny počet obetí silného zemetrasenia z 27. februára. Podľa piatkového vyhlásenia sa ich počet znížil na 452 a ďalších 96 osôb je stále nezvestných. Čilské úrady pritom pôvodne stanovili počet obetí tragédie až na 802 a tvrdili, že identifikovali 497 tiel.

19.03.2010 22:21
debata

Podľa ministra vnútra Rodriga Hinzpetera je dvadsať dní po katastrofe stále veľmi ťažké odmerať jej skutočný dosah. Najnovšie údaje sú pritom prvé dáta, ktoré v súvislosti so zemetrasením poskytla vláda novozvoleného prezidenta Sebastiana Pineru, ktorý nastúpil do funkcie 11. marca. Hinzpeter tiež upravil údaje o osobách, ktoré prišli po zemetrasení o strechu nad hlavou. Bez domova ostalo 800 000 ľudí oproti pôvodne predpokladaným dvom miliónom. Otrasy zničili na základe nových odhadov asi 200 tisíc domov, predchádzajúce hovorili až o pol milióne.

Nová čilská vláda zostavila špeciálnu komisiu, ktorá má na starosti stanoviť reálne údaje o obetiach a dôsledkoch extrémne silného zemetrasenia s magnitúdom 8.8, tak, aby sa upravili rozporuplné vyjadrenia z posledných dvoch týždňov.

debata chyba