Pápež sa hanbí a hnevá na kňazov, ktorí zneužívali malé deti

Pápež Benedikt XVI. v pastoračnom liste pokarhal írskych biskupov za ich nevhodný postoj k sexuálnemu zneužívaniu detí. Podľa tlačových agentúr sa obetiam ospravedlnil, ale o prípadnej zodpovednosti Vatikánu sa nezmienil.

20.03.2010 12:55
Cirkev, Pápež Foto:
Ilustračné foto
debata

 Ide o prvý oficiálny dokument cirkvi týkajúci sa pedofílie kňazov. Pápež sám už niekoľkokrát zneužívanie ostro odsúdil.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi v pastoračnom liste zároveň oznámil, že Vatikán celú záležitosť s írskou katolíckou cirkvou dôkladne vyšetrí. Nespomenul však konkrétne sankcie pre biskupov, ktorých nielen obete škandálu, ale aj írska vláda obvinili, že dlhé roky celú záležitosť tajili.

„Úprimne sa ospravedlňujem za rany, ktoré utrpeli generácie írskych katolíkov vinou hriešneho a zločineckého zneužívania zo strany kňazov, bratov i sestier,“ napísal pápež v liste.

„Je pochopiteľné, že je pre vás ťažké odpustiť alebo sa zmieriť s cirkvou. Jej menom otvorene vyjadrujem hanbu a ľútosť, ktoré všetci pociťujeme,“ zdôraznil Benedikt XVI.

List má charakter univerzálneho posolstva, hoci jeho oficiálnymi adresátmi sú írski veriaci. Má potvrdiť dôraznú líniu voči pedofílii, ktorú pápež vedie od začiatku svojho pontifikátu v roku 2005, najmä pri svojich cestách do Spojených štátov a Austrálie (2008), ktorými podobné škandály už otriasli.

Dokument bol netrpezlivo očakávaný najmä potom, čo škandály so sexuálnym zneužívaním detí zasiahli ďalšie krajiny, predovšetkým Nemecko a Rakúsko, ale aj Švajčiarsko a Holandsko.

debata chyba