Chcete nám ukradnúť víťazstvo, vysmieva sa Jobbik Orbánovi

Ak bude platiť, že odvážnemu šťastie praje, tak Jobbik sa o tri týždne môže tešiť na šokujúci úspech. Najčerstvejší prieskum ukázal extrémistickej strane dosiaľ nevídanú podporu. Hlas sa jej chystá odovzdať už takmer každý piaty rozhodnutý volič.

21.03.2010 17:18
oslavy revolúcie, Budapešť Foto:
Ilustračné foto
debata

Strane, ktorá je považovaná za čierneho koňa nadchádzajúcich parlamentných volieb, sa však aj to máli. „Chceme vyhrať. Nie o štyri roky, už teraz,“ sebavedome hlása jej vodca Gábor Vona.

Samozrejme, Jobbik na víťazstvo ešte nemá. Podľa prieskumu ústavu European Social Survey má ku krajnej pravici blízko bezmála 21 percent Maďarov, čo na prevzatie moci nestačí. Paradoxne to však na porážku Fideszu stačiť môže. Strana Viktora Orbána si totiž za cieľ stanovila ovládnutie dvoch tretín parlamentu. A v prípade, že by neobsadila ani polovicu poslaneckých kresiel, je pripravená „vrátiť mandát ľudu“, lebo s koaličným ani menšinovým kabinetom vládnuť nechce.

Orbán tvrdí, že výrazné víťazstvo potrebuje na to, aby obnovil finančnú stabilitu krajiny. „Keď dostaneme veľkú podporu, spravíme to rýchlejšie, keď menšiu, tak pomalšie. Čím väčšia bude jednota, tým rýchlejšie sa postavíme na nohy,“ povedal pre víkendové vydanie denníka Blikk. „Ex a next“ premiér, ako niekdajšieho a takmer isto aj budúceho predsedu vlády začali označovať médiá, pritom dobre vie, že jeho vysnívanú ústavnú väčšinu ohrozuje práve Jobbik. V tábore Fideszu je totiž desať až dvadsať percent voličov, ktorí nevylučujú, že hlas možno napokon odovzdajú Jobbiku.

Presun stúpencov od Orbánovej strany k Vonovej naznačujú aj najnovšie prieskumy. Jobbik si podľa agentúry Medián polepšil na 18 percent, Fidesz zase poklesol na 57 percent. Orbánov argument zo začiatku volebnej kampane je dnes už nepresvedčivý. V televíznom rozhovore v januári stúpencov Jobbiku strašil, že ich „hlas sa stratí“. „Čo dokáže vybaviť taká strana, ktorá získa v najlepšom prípade 10– alebo 15-percentnú podporu?“ pýtal sa vtedy vodca Fideszu bez toho, aby sa inak púšťal do kritiky Jobbiku. Dnes ho však okolnosti tlačia k ostrejším slovám.

„Jobbik je neusporiadaná strana plná škandálov, ktorá môže priniesť iba neporiadok a chaos. Takýmto stranám nemožno zveriť krajinu,“ uviedol pre Blikk. Voličov, najmä tých mladších, medzi ktorými majú extrémisti najviac stúpencov, pritom Orbán varoval, aby sa nedali oklamať: „Je veľa mladých, ktorí sú oduševnení a túžia po obnove a novom začiatku. Ľahko sa im však môže stať, že Jobbik im ukradne sny,“ upozornil.

Kým Fidesz, strachujúci sa o hlasy pol milióna voličov, váhajúcich medzi ním a Jobbikom, má do istej miery zviazané ruky, lebo pri tvrdšej ideologickej konfrontácii by o ne mohol prísť, Jobbik sa do Orbánovej strany púšťa bez zábran. „Trasú sa pred nami, lebo vedia, že radikálna zmena sa začne nami,“ vyhlásil Vona pred vyše tisíckou stúpencov na predvolebnom zhromaždení vo Veszpréme. A s trúfalosťou, typickou pre túto dosiaľ mimoparlamentnú stranu, sa na diaľku bezočivo vysmial Orbánovi. „Fidesz ohrozuje dvojtretinové víťazstvo Jobbiku,“ otočil naruby argument favorita volieb. „Povráva sa totiž,“ citovala Vonu agentúra MTI, „že Jobbik ohrozuje dvojtretinové víťazstvo Fideszu. V skutočnosti je to však presne naopak.“

debata chyba