Slovenskú diplomaciu znepokojili reči Jobbiku o posúvaní hraníc

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí je znepokojené vyhláseniami maďarskej nacionalistickej strany Jobbik, ktorej zástupca hovoril nedávno o posunutí hraníc na južnom Slovensku. Diplomacia očakáva, že maďarské demokratické strany sa od nich dôrazne dištancujú, informoval hovorca slovenského ministerstva zahraničia Peter Stano.

24.03.2010 11:59
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata

„Ministerstvo s hlbokým znepokojením zaznamenáva, že v poslednom období zaznievajú z úst predstaviteľov nacionalisticko-radikálneho Jobbiku vyhlásenia spochybňujúce povojnové usporiadanie Európy, nedotknuteľnosť hraníc, územnú celistvosť susedných štátov, vrátane členských štátov EÚ,“ upozornilo vo vyhlásení ministerstvo.

Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ochladli práve po nástupe súčasnej vládnej koalície pred štyrmi rokmi. Budapešti sa nepáčila napríklad účasť Slotovej SNS vo vláde, Bratislava zas suseda kritizovala napríklad aj za súkromné návštevy politikov či údajnú neochotu zabezpečiť dostatočné práva slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku.

Niektorí maďarskí politici pred aprílovými parlamentnými voľbami hovoria aj o úprave Trianonskej zmluvy, ktorou bývalé Uhorsko prišlo po 1. svetovej vojne o rozsiahle územia. Naposledy o tom hovoril advokát Tamás Gaudi-Nagy, ktorý dohodu na mítingu v Debrecíne spochybnil. Ostro na neho zareagoval šéf SNS Ján Slota.

Slota prišiel s kritikou necelé tri mesiace pred slovenskými parlamentnými voľbami, pričom jeho strana by sa podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky agentúry MVK nedostala do parlamentu. Slotovi oponenti v minulosti opakovane poukázali na to, že predseda SNS sa snaží ostrými útočnými vyjadreniami voči Maďarsku získavať priazeň voličov.

Takzvanú maďarskú kartu sa však podľa politológov bude snažiť využívať aj premiér Robert Fico (Smer), ktorý podobne ako Slota kritizoval politiku bývalého maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbán stojí na čele maďarskej opozičnej strany Fidesz, ktorá sa podľa prieskumov verejnej mienky teší rekordnej popularite.

debata chyba