Slováci a Česi 'zarobili' na britských sociálnych dávkach pol milióna eur

Na trest od 18 mesiacov do štyroch rokov odsúdili v anglickom Newcastle šesť Čechov a Slovákov, ktorí podvodom získali viac ako 450-tisíc libier (takmer 500-tisíc eur) na sociálnych dávkach pre fiktívnych zamestnancov svojej nastrčenej stavebnej spoločnosti. Nie je však zatiaľ jasné, či je rozsudok už právoplatný.

24.03.2010 14:09
debata

Odsúdení založili na severovýchode Anglicka stavebnú spoločnosť Ragob Building Services. Žiadali potom pre ich 55 zamestnancov sociálne dávky, ktoré majú za normálnych okolností pomáhať chudobným rodinám. Podľa obžaloby vraj tvrdili, že ich zamestnanci pracujú menej ako 16 hodín týždenne a majú tak nárok na podporu a príspevky na deti.

Domnelí zamestnanci do Británie prileteli len na pár dní, aby si mohli stačiť vybaviť sociálne dávky. Z 55 žiadostí úrady vybavili kladne 38. Šestica odsúdených tak na svojich „zamestnancoch“ od januára 2008 v priebehu 21 mesiacov vyinkasovala 457 785 libier. Hlavou gangu bol podľa tlače 36-ročný Petr Bogar, ktorý vraj prezradenie podvodu očakával a pri zatýkaní v októbri minulého roku povedal policajtom: „Predpokladal som, že to je len otázka času.“

Bogar založil fiktívnu spoločnosť so svojou manželkou, 51-ročnou Jarmilou Konopovou, ktorá v nej bola vedená ako sekretárka. Podľa obhajcov sa firma snažila fungovať, ale pre ekonomický pokles sa jej nedarilo. Sudca však rozhodol, že išlo o fiktívnu spoločnosť a podvod.

Obhajcovia tiež hájili obvinených tým, že je ľahké britský systém dávok zneužiť a že nejde o prvý ani posledný podvod tohto druhu. Britské ministerstvo práce to ale odmieta a v súvislosti s týmto prípadom uviedlo, že by mal slúžiť „ako lekcia pre ostatných, že v Británii nie je miesto pre benefitovú turistiku“.

Okrem Petra Bogára a Konopovej odsúdili aj Miroslava Bogara, Martina Bogara, Paulínu Bogarovú a Martina Baloga. Všetci vraj prišli do Británie za prácou medzi rokmi 2003 až 2006. Zatkli ich po rozsiahlej policajnej operácii, na ktorej sa podieľala aj polícia v Česku a na Slovensku.

debata chyba