Trianon je pre Jobbik zlý. Slovensko je jeho súčasťou

Maďari nie sú a neboli šťastní. A to pred voľbami nahráva do karát krajne pravicovému Jobbiku. "Protestné hlasy získava na tom, že Maďari sú nespokojní s demokraciou za posledných 20 rokov. Majú pocit, že neprežili nijaké dobré časy a nemali ani šancu vychutnať si nezávislosť, ako to bolo napríklad na Slovensku či v Chorvátsku. Toto je vo všeobecnosti dôležitejšie ako samotné slovensko-maďarské vzťahy,“ povedal pre Pravdu maďarský politológ Zoltán Kiszelly.

25.03.2010 11:33
Jobbik, zhromaždenie Foto:
Zhromaždenie stúpencov Jobbiku. Krajne pravicová strana sa podľa odborníkov môže stať trvalou súčasťou maďarskej politickej scény.
debata

Krajná pravica v prieskumoch dosahuje okolo dvadsať percent hlasov. Maďari pristúpia k volebným urnám už o tri týždne, 11. apríla. Druhé kolo volieb majú naplánované na 25. apríla.

" V kampani sú najdôležitejšie témy boja proti korupcii a zločinnosti. Slovensko-maďarské vzťahy sú však tiež jej podstatnou súčasťou. Zo strany Jobbiku patria pod problém celej trianonskej zmluvy, na ktorom krajná pravica získava. Darí sa jej presviedčať mladých voličov, že dokument z roku 1920 bol nespravodlivý. Že veľmoci ako Británia a Francúzsko potopili slabé Maďarsko,“ pripomína Kiszelly. "Mládež má vrelý postoj k spravodlivosti, takže Jobbik jej vykresľuje podľa neho nespravodlivú udalosť spred 90 rokov. Tvrdí tiež, že slovenská vláda do istej miery obmedzuje práva Maďarom. Cieľom Jobbiku je zostať stranou, ktorá bude iná. Keď vstúpi do parlamentu, hrozí jej, že sa priblíži k zabehnutým politickým subjektom. Preto sa nevzdá svojej rétoriky a nemyslím si, že dôjde k upokojeniu situácie medzi Bratislavou a Budapešťou,“ predpovedá expert na maďarskú politiku.

Na rétoriku Jobbiku včera upozornilo aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa rezortu diplomacie nacionalisticko-radikálna strana spochybňuje povojnové usporiadanie Európy, nedotknuteľnosť hraníc, územnú celistvosť susedných štátov vrátane členských štátov Európskej únie. Ostatné maďarské stany ministerstvo vyzvalo, aby sa od extrémistov dištancovali

Jobbik však podľa Kiszellyho určite môže rátať s dvojciferným ziskom vo voľbách. "Mať dvadsať percent by pre nich bolo mimoriadne priaznivé. Jobbiku pomáha, že jeho lídri už teraz majú otvorený prístup do médií,“ tvrdí politológ. Neočakáva však, že by sa mohol Fidesz s Jobbikom spojiť. Krajná pravica tak do vlády nesmeruje.

"Keď bude mať strana Viktora Orbána dvojtretinovú väčšinu v parlamente, nebude samozrejme hľadať koaličného partnera. V prípade, že ju mať nebude, tak ak to bude potrebné, spojí sa s tým, kto o to prejaví záujem. Fidesz môže spolupracovať s Jobbikom, ale nie na základe koaličnej zmluvy. A dokonca je možné, že sa s ním skôr spoja socialisti. Len zázrakom by sa mohlo stať, že by Fidesz nezískal jednoduchú väčšinu v parlamente,“ vysvetlil Kiszelly.

Podľa politológa Jobbik len tak nezmizne. "Jeho predstavitelia idú na to celkom múdro. Zamerali sa aj na krajne pravicových voličov Fideszu a nerozhodnutých, ktorým ponúkajú vlastnú ideológiu. Snažia sa ich zachytiť i pred októbrovými lokálnymi voľbami. Keď v nich Jobbik uspeje, môže sa stať trvalou súčasťou maďarskej politickej scény,“ myslí si odborník.

debata chyba