Kardinál povzbudil pápeža, Benedikt XVI. o škandáloch mlčal

V seriáli pápežových veľkonočných obradov chýbala zmienka o najbolestivejšej veci v katolíckej cirkvi. Benedikt XVI. ani raz nespomenul sexuálne škandály kňazov, ktorí zneužívali maloletých.

06.04.2010 09:30
pápež Benedikt XVI. Foto:
Kardinál Angelo Sodano (vľavo) vyjadril pápežovi Benediktovi XVI. podporu v súvislosti so sexuálnymi škandálmi, ktoré zasiahli cirkev.
debata

Nepriamo však vo Vatikáne počas sviatkov jedna veta o aférach zaznela. „Svätý otče, Boží ľud je s vami a nenechá sa ovplyvniť malichernými ohováraniami,“ zdôraznil kardinál Angelo Sodano. Bol to nezvyčajný verejný krok podpory, ktorý sa udial na omši, čo predchádzala požehnaniu od pápeža na Svätopeterskom námestí. História totiž nepamätá, aby sa v takej chvíli niekto podobným spôsobom obracal priamo na hlavu cirkvi. Zároveň to bol dôkaz, ako silno predstavitelia Vatikánu stoja za pontifikom, o ktorom sa množia chýry, že ešte ako kardinál Josef Ratzinger kryl pedofilných kňazov.

Pápež pozdravil veriacich vo viac ako šesťdesiatich jazykoch. „Radostné veľkonočné sviatky,“ povedal po slovensky. V posolstve kritizoval terorizmus, želal celému svetu mier. O význame duchovných hovoril, keď sa pomodlil vo svojom letnom sídle pri Ríme. „Kňazi majú povinnosť byť poslami víťazstva nad zlom. Znamená to šíriť správu o zmŕtvychvstaní Ježiša Krista,“ zdôraznil.

Vystúpenia Benedikta XVI. počas Veľkej noci boli mimoriadne sledované pre spomínané sexuálne škandály. Zasahujú aj jeho rodné Nemecko. „Nebude tieto záležitosti teraz komentovať, prinajmenšom počas omší,“ podotkol Sodano.

V Nemecku, ktoré oslavovalo, keď Ratzingera zvolili za nástupcu Jána Pavla II., sa teraz verejná mienka nakláňa proti katolíckej cirkvi. Tisíce veriacich vystupujú z jej radov a ďalší o formálnom odchode uvažujú. „Je to najväčšia strata dôvery od éry Adolfa Hitlera,“ upozornila Christa Nickelsová, ktorá pôsobí ako šéfka Zelených a je členkou ústredného výboru nemeckých katolíkov. Nelichotová nálada panuje aj vo vzťahu k samotnému Benediktovi XVI. „Len 31 percent opýtaných si myslí, že svoju prácu robí dobre. V roku 2007 malo pritom kladný názor až 70 percent Nemcov,“ informoval o prieskume verejnej mienky časopis Stern.

V septembri má pápež naplánovanú cestu do Británie. Škandály v cirkvi majú za následok, že pribúdajú podpisy pod výzvu, aby do krajiny neprišiel. Slovenskí biskupi by radi videli pápeža v krajine pod Tatrami o dva roky. Vlani v októbri oznámili, že najlepší termín by bol 3. – 5. júl 2012, keď sa uskutočnia oslavy 1 150. výročia príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na Slovensko. Ak bude Benediktovi XVI. slúžiť zdravie, priletí už ako 85-ročný pontifik (teraz v apríli bude mať 83. narodeniny).

debata chyba