Rusi si mohli z trosiek lietadla odniesť citlivé poľské dokumenty

Po leteckej havárii, pri ktorej zahynul na západe Ruska poľský prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 ľudí, sa objavili špekulácie, že ruská spravodajská služba mohla získať dokumenty obsahujúce štátne tajomstvo Poľskej republiky. V troskách vládneho špeciálu totiž zomrelo viacero vysokopostavených úradníkov a vrchných veliteľov armády, u ktorých sa predpokladá, že podobné materiály mohli mať pri sebe.

13.04.2010 16:16
nehoda, lietadlo Foto:
Ruský vyšetrovateľ na mieste havárie poľského vládneho špeciálu.
debata

„Je ťažké predpokladať, že aspoň niektoré z dôležitých osôb na palube pri sebe nemali notebook či zložky obsahujúce chúlostivé informácie,“ píše poľský denník Rzeczpospolita. Informácie o tom, aké údaje sa mohli na palube lietadla Tu-154 nachádzať, však známe nie sú.

Napriek tomu, že experti už odviezli na podrobnú analýzu väčšinu trosiek lietadla, na mieste havárie a v jej okolí sa naďalej povaľujú zvyšky mobilných telefónov, elektronických médií či obhorené papierové dokumentácie. „Je nepravdepodobné, že by Rusi využili tragédiu na osobný zisk. Avšak nedokážeme vylúčiť, že tajné dokumenty neboli pred uložením do registra nájdených objektov skopírované,“ povedal podľa ruského portálu Newsru.com poľský armádny generál Gromoslav Grempinsky.

Všetko o tragédii poľského lietadla v Rusku

Bývalý šéf poľského Úradu na ochranu vládnych činiteľov generál Miroslav Gavor zas nepripúšťa, že by sa na palube lietadla tajné dokumenty mohli vôbec nachádzať. Svoje tvrdenie odôvodňuje tým, že jediným cieľom návštevy bolo uctenie si pamiatky povraždených poľských dôstojníkov v roku 1940.

Úniku akýchkoľvek informácií mali zabrániť i okamžité kroky, ktoré v tomto smere tesne po havárii podnikol riaditeľ Úradu šéfa vojenskej rozviedky Krzysztof Dusza. Aj poľský minister obrany Bogdan Klich potvrdil, že ihneď po sobotňajšej tragédii zablokovali mobilné telefóny všetkých pasažierov, aby k žiadnemu úniku nemohlo dôjsť. Na otázku novinára poľského Rádia Zet, či sa tajné dokumenty nemohli nachádzať v prenosných počítačoch obetí, však odpovedať nevedel.

debata chyba