Forbes.com predpovedá, aký bude svet v roku 2020

Dochádzanie do práce bude za desať rokov kratšie a lacnejšie, počítače budú všadeprítomné, ale nepovšimnuté, a chladničky budú pomáhať spotrebiteľom jesť zdravšie. Ale budúcnosť, ako ju vidí server Forbes.com, tiež môže znamenať vyššiu nezamestnanosť, pretože ľudia kvôli presúvaniu výroby a automatizácii stratia prácu, a tiež koniec školy, ako ju poznáme. Píše o tom agentúra Reuters.

14.04.2010 12:20
mesto budúcnosti Foto:
Futurologická vízia mesta budúcnosti.
debata

„Osamelý profesor bude nahradený tímom súkromných učiteľov z veľmi rozdielnych disciplín. Usporiadané hodiny budú nahradené chaotickými výzvami skutočného sveta,“ napísal server.

Forbes.com predpokladá, že Američania budú mať k dispozícii viac verejnej dopravy a budú k nej prístupnejší. Odhaduje tiež, že 75 percent svetovej populácie bude žiť v mestách. Pre krátke cesty sa stanú normou elektromobily, na dlhšie cesty budú ľudia uprednostňovať automobily s dieselovým pohonom.

„Budeme oveľa viac chodiť a využívať bicykle. A budeme chodiť pešo do školy i zo školy, niekedy aj do kopca a v snehu, presne ako to robili naši rodičia,“ povedala editorka Forbesu Nicole Perlrothová. „Veľa z toho sa vracia k stavu vecí z doby pred 50 rokmi,“ dodala.

Redakcia Forbesu už robila podobnú predpoveď pred desiatimi rokmi so zmiešanými výsledkami. Teraz sa obrátila na profesionálnych futurológov, aby uviedla ich odhady, aký bude svet v roku 2020. „Kontaktovali sme niektorých významných profesionálnych futurológov, ktorí skúmajú rôzne odvetvia ľudskej činnosti,“ vysvetlila Perlrothová.

Futurológovia predpokladajú, že v mnohých oblastiach sa ľudia vrátia k realistickejšiemu spôsobu života s vedomím jeho nákladov. Technológie a počítače síce stále budú základné častí každodenného života, ale podľa Forbesu sa stratí do „nášho kolektívneho podvedomia“.

Zdravé jedlo sa bude vyberať pomocou inteligentných prístrojov a univerzálnych farebných a číselných škál založených na nutričných hodnotách. „Všetci sa zhodneme, že potrebujeme nejaký univerzálny systém pre označenie našej potravy. A musí vzniknúť nejaká jasná metodika a motivácia k zdravšiemu jedlu, pretože to, čo dnes robíme, nie je udržateľné,“ povedala Perlrothová.

Vytratiť by sa tiež mohli obrovské domy, pretože ľudia pri nákupe prestanú zvažovať veľkosť, vzhľad a cenu za štvorcový meter a naopak sa sústredia na cenu mesačného užívania, vrátane vykurovania, klimatizácie, údržby a dochádzania za prácou.

„Začneme sa lepšie starať o seba i o planétu, hoci sa teraz veľmi snažíme to nerobiť,“ povedala Perlrothová. Forbes.com predpokladá, že ľudia začnú viac vnímať skutočné náklady, ktoré pre nás i pre svet znamená život vo veľkých domoch, jazdenie veľkými autami a neobmedzené jedenie. Bez ohľadu na to, ktoré predpovede sa v nadchádzajúcom desaťročí splnia, Perlrothová verí, že premýšľanie o podobných otázkach bude v roku 2020 veľkou témou.

debata chyba