Vatikán sa dištancoval od slov svojho sekretára: Nechajme to na lekárov

Vatikán sa dištancoval od kontroverzných slov štátneho sekretára kardinála Tarcisia Bertoneho, ktorý dal do súvislosti pedofíliu a homosexualitu. "Cirkevné autority sa nepovažujú za kompetentné na to, aby vynášali všeobecné súdy špecificky psychologického či lekárskeho charakteru, ktoré sú prirodzene témou expertov a výskumu v príslušnej oblasti," vyhlásil vatikásnky hovorca Federico Lombardi.

14.04.2010 15:43 , aktualizované: 16:54
Tarcisio Bertone Foto:
Vatikánsky štátny sekretár kardinál Tarcisio Bertone
debata

Pri nedávnej oficiálnej návšteve Čile kardinál Bertone odmeitol súvislosť medzi nedávnymi prípadmi pedofílie kňazov a ich celibátom. Naopak usúdil, že tento problém súvisí s homosexualitou.

„Mnoho psychológov a psychiatrov dokázalo, že neexistuje súvislosť medzi celibátom a pedofíliou, mnohí iní však dokázali a nedávno ma o tom informovali, že existuje vzťah medzi homosexualitou a pedofíliou,“ vyhlásil Bertone.

Jeho slová v utorok kritizovala talianska politická scéna, a to tak ľavica, ako aj pravica, ku kritike sa pridali aj združenia na ochranu práv homosexuálov. Jedinou krajinou, ktorá doteraz reagovala oficiálne, bolo Francúzsko, ktoré prostredníctvom hovorcu ministerstva zahraničných vecí Bernarda Valera označila Bertoneho výroky za neprijateľné zosmiešňovanie.

V Nemecku od začiatku roka ubúda katolíkov

Rímskokatolícku cirkev na silno katolíckom juhu Nemecka v posledných týždňoch opustili tisícky veriacich. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na informácie z juhonemeckých diecéz. Diecézy tento úbytok dávajú do súvislostí s pedofilnými škandálmi v tejto krajine.

Len v marci stratili dve diecézy na juhozápade Nemecka viac ako 5-tisíc členov, informuje denník Südwest Presse. Freiburská diecéza na svojich internetových stránkach tvrdí, že v marci opustilo rady tamojších katolíkov 2711 ľudí, čo je viac ako dvojnásobok oproti marcu 2009. Diecéza Rottenburg-Stuttgart hlási za marec úbytok 2676 katolíkov. Vo februári sa tam k takémuto kroku rozhodlo 921 ľudí a v januári 1011.

„Sledujeme tento vývoj s obavami, ani nie tak kvôli finančným stratám, ale preto, že ten, kto opúšťa cirkev, ukazuje prstom na spoločenstvo viery a oslabuje rozmanitosť a životnosť cirkvi. To je bolestné!“ reagoval na najnovší trend generálny vikár freiburskej diecézy Fridolin Keck.

Katolícke i protestantské farnosti v Nemecku žijú z nepovinných daní, ktoré odvádzajú registrovaní členovia cirkvi.

Obete kňazov sa chcú stretnúť s pápežom na Malte

Maltský arcibiskup sa stretol so siedmimi údajnými obeťami sexuálneho zneužívania kňazmi, ktoré mu odovzdali písomnú žiadosť o stretnutie s pápežom. Benedikt XVI. navštívi stredomorský ostrov tento víkend.

Sedem mužov hovorilo arcibiskupovi Paulovi Cremonovi o traumách, ktoré si vytrpeli v 80. rokoch v katolíckom sirotinci na Malte. Stretnutie sa konalo za zatvorenými dverami a bolo plné pohnutia, povedal hovorca. Arcibiskup ich pozorne vypočul a navrhol im ďalšie stretnutie aj s rodinami. Muži mu potom odovzdali list, v ktorom žiadajú o stretnutie s pápežom.

Údajné obete zneužívania, ktoré už v pondelok žiadali o stretnutie s pápežom, zdôraznili, že chcú dosiahnuť spravodlivosť, nie pomstu či finančné odškodnenie.

Pápež sa už v roku 2008 stretol s údajnými obeťami pedofílie v Austrálii a v Spojených štátoch.

Maltská kúria za posledných jedenásť rokov dostala 45 žalôb ohľadom pedofílie, z ktorých 26 označili za vierohodné. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v utorok možnosť tohto stretnutia na Malte nevylúčil. Vyhlásil, že pápež, ktorý sa už stretol s viacerými obeťami, je pripravené na ďalšie stretnutia, ale v pokojnom a diskrétnom prostredí, nie pod mediálnym tlakom. Uviedol však, že cesta je krátka a program je veľmi intenzívny.

Od konca roka 2009 sa katolícka cirkev stretáva so stále novými a novými prípadmi pedofílie duchovných, ktorú často ich nadriadení kryli. Zneužívanie vyšlo najavo v Európe, hlavne v Írsku a Nemecku, v Spojených štátoch a tiež aj v Taliansku.
Benedikt XVI. sa podľa hovorcu na Malte dotkne najmä tém imigrácie, pretože na Maltu prichádza veľké množstvo najmä moslimských utečencov z Afriky, ďalej chce hovoriť o kresťanských koreňoch maltského ľudu a o probléme sekularizácie.

Pápež má na programe ndeľňajšiu omšu v meste Floriana a stretnutie s mládežou vo Vallette. navštívi tiež jaskyňu svätého Pavla v Rabate, kam sa svätec uchýlil po stroskotaní na mori.

debata chyba