Brat zosnulého prezidenta by sa ho vraj mal pokúsiť nahradiť

Najväčšia poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), blízka zosnulému prezidentovi Lechovi Kaczyńskému, si želá, aby jej šéf a brat hlavy štátu Jaroslaw kandidoval v predčasných prezidentských voľbách. Tie sa uskutočnia 20. júna.

15.04.2010 15:07
Kaczyński Foto: ,
Rok 2007. Prezident Lech Kaczyński (vľavo) prijíma rezignáciu svojho brata, premiéra Jaroslawa Kaczyńskeho.
debata

„Prirodzeným kandidátom je Jaroslaw Kaczyński, taký pocit prevažuje v strane,“ cituje Gazeta Wyborcza dvoch nemenovaných členov strany. Dostávajú vraj listy od radových členov Práva a spravodlivosti, ktorí si želajú, aby predseda strany „pokračoval v misii Lecha Kaczyńského“.

Poliaci si mali hlavu štátu pôvodne vyberať na jeseň. I keď to Lech Kaczyński oficiálne neoznámil, bolo veľmi pravdepodobné, že by sa o znovuzvolenie uchádzal. Lech Kaczynski z PiS vystúpil niekoľko mesiacov po svojom zvolení do prezidentského ú­radu.

Jaroslaw Kaczyński, ktorý pri nešťastí stratil brata, švagrinú aj veľa priateľov, a navyše sa stará o ťažko chorú a nič netušiacu matku, sa zatiaľ ku straníckym záležitostiam nevyjadruje. „Politické rozhodnutia padnú až po pohrebe prezidenta a urobí ich Jaroslaw,“ povedal jeden z činiteľov strany. Lech Kaczynski a jeho žena budú pochovaní v nedeľu na krakovskom hrade Wawel.

Všetko o tragédii poľského lietadla v Rusku

Ako o ďalších možných prezidentských kandidátoch zo strany Právo a spravodlivosť sa špekuluje o bývalom ministrovi spravodlivosti a súčasnom europoslancovi Zbigniewovi Ziobrovi a o niekdajšej vicepremiérke Zyte Gilowskej. Objavuje sa aj meno prezidentovho poradcu a predsedu Poľskej akadémie vied Michala Kleibera.

Ten by podľa Jaroslawa Gowina, poslanca liberálnej Občianskej platformy (PO) premiéra Donalda Tuska, mohol byť prijateľný aj pre túto stranu. Avšak Gowin je zatiaľ podľa denníka Dziennik-Gazeta prawna s týmto názorom osamotený, pretože PO ako svojho kandidáta už pred časom nominovala šéfa Sejmu a od soboty dočasnú hlavu štátu Bronislawa Komorowského.

Až po pohrebe Jerzyho Szmajdzińského, ktorý bol prezidentským kandidátom Zväzu demokratickej ľavice, sa rozhodne o tom, kto ho nahradí. Strana pri leteckej katastrofe stratila aj poslankyňu Jolantu Szymankovu-Dereszovu, ktorá by prichádzala do úvahy ako vhodná kandidátka. Nie je tak vylúčené, že by strana mohla podporiť kandidáta inej menšie politické strany.

Politické zoskupenia majú na výber kandidátov veľmi málo času, už do 6. mája musia zohnať 100 000 podpisov pre svojho adepta. Kampaň bude zrejme veľmi obmedzená, strany zatiaľ tvrdia, že nechystajú veľké volebné zhromaždenia, televízne spoty ani bilbordy v uliciach.

debata chyba