Orlica pristála, hlása belgická karikatúra. Poliakov pobúrila

Šéfredaktor belgického denníka Gazet van Antwerpen sa ospravedlnil za uverejnenie karikatúry zosmiešňujúcej haváriu poľského vládneho špeciálu pri ruskom meste Smolensk. "Nemali sme v úmysle nikoho uraziť," cituje slová Pascala Kerkhoveho poľská tlačová agentúra PAP.

15.04.2010 17:29
karikatúra Foto:
Karikatúra s titulkom Orlica pristála pobúrila Poliakov.
debata

Ide o reakciu na ostrý protestný list, ktorý do denníka zaslal poľský veľvyslanec v Belgicku Slawomir Czarlewski. Nepodarilo sa mu však presadiť, aby ospravedlnenie uverejnili v denníku.

Kresba s titulkom Orlica pristála vyobrazuje poľskú zástavu s na zem spadnutou orlicou. Tá je štátnym znakom krajiny. Nie však čierna, akú uverejnil denník, ale biela. Čierna patrí medzi symboly Rakúska či Nemecka.

Biela orlica je štátnym znakom Poliakov. Foto: Wikipedia
poľská orlica Biela orlica je štátnym znakom Poliakov.

Osobitný spoločný list adresovali belgickému denníku aj traja poľskí europoslanci. Jacek Saryusz-Wolski, Ryszard Legutko a Boguslaw Liberadzki vyjadrili znepokojenie nad tým, že sa karikatúra dostala na stránky denníka v čase týždeň trvajúceho štátneho smútku. Ten sa v Poľsku skončí v nedeľu, keď prezidentský pár pochovajú v Krakove na hrade Wawel.

„Celý svet nám vyjadruje podporu a súcit. Preto je pre nás ešte ťažšie pochopiteľné, prečo sa niekto v srdci Európskej únie z tragédie vysmieva,“ cituje z listu poľský denník Gazeta Wyborcza.

Všetko o tragédii poľského lietadla v Rusku

debata chyba