Mrak sopečného prachu organizoval program mnohých štátnikov

Mnoho štátnikov a politikov spoznalo medze svojej moci, keď im znemožnil pohyb mrak prachu z islandskej sopky, ktorý ochromil leteckú dopravu takmer po celej Európe. Medzi postihnutými sú napríklad nemecká kancelárka, portugalský prezident, španielsky kráľ a predseda českého Senátu a v najbližšej budúcnosti môže byť "obeťou" aj americký prezident.

16.04.2010 20:04
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa vracala zo Spojených štátov do vlasti, „kontroluje najväčšiu európsku ekonomiku diaľkovým ovládaním z Lisabonu“, kam jej lietadlo odklonili. Naopak problém dostať sa do Lisabonu má portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva, ktorý je na návšteve v Prahe. Podľa portugalských webov žartoval, že bude spať niekde na lavičke v parku.

Španielsky kráľ Juan Carlos a kráľovná Sofia sa nedostali na piatkové oslavy sedemdesiatin dánskej kráľovnej Margrethe II. v Kodani, rovnako tak islandský Ólafur Ragnar Grímsson. Na pokračovaní osláv môžu chýbať napríklad britský korunný princ Charles a belgický korunný princ Philippe.

V New Yorku neplánovane zostáva nórsky premiér Jens Stoltenbert. Podľa AP si tam kúpil iPad, aby mohol svojej krajine vládnu na diaľku. Nemecký minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg, ktorý sa vracal z Afganistanu s piatimi ranenými príslušníkmi nemeckého vojenského kontingentu v tejto krajine, musel zostať v Turecku.

Predseda českého Senátu Přemysl Sobotka uviazol v Ríme, kde sa zúčastnil stretnutia predstaviteľov európskych senátov a údajne sa zvažuje jeho návrat autom. V Madride zase chýbajú ministri financií mnohých krajín Európskej únie, ktorá tam zvolala ich schôdzku o ďalšom prístupe ku gréckej finančnej kríze.

Hlavu si však asi najviac lámu v Poľsku, kde sa čakali desiatky popredných štátnikov na pohrebe tragicky zosnulého prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky. Teraz v súvislosti s pohrebom panuje veľká neistota. Mrak sopečného popola ohrozuje okrem iného plánovanú cestu amerického prezidenta Baracka Obamu na krakovský pohreb.

debata chyba