Letecký chaos v Európe pokračuje, na Slovensku nelietajú ani vrtuľníky

Slovenský vzdušný priestor zostáva aj v sobotu uzavretý až do odvolania. Potvrdil to hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Letecký úrad však možno už v noci povolí prelety cez Slovensko nad letovou hladinou 200, čo je výška približne šesť kilometrov.

17.04.2010 08:28 , aktualizované: 18:53
Island, sopka, letiská Foto:
Bezradní ľudia na berlínskom letisku po zistení, že ich let je zrušený.
debata (40)

Rozhoduje sa na základe predpovedí z londýnskeho výstražného centra SIGMET (Significant Meteorological Information). „Prúdové lietadlá aj dopravné môžu v tejto hladine prelietavať, ale zo Slovenska nemôžu žiadne odletieť, pretože prachový oblak sa stále nachádza od zeme do hladiny 200,“ uviedol vedúci odboru navigačných služieb Leteckého úradu SR Ivan Ferencz.

Prachový oblak po stredajšej erupcii islandskej sopky sa stále pohybuje. Podľa Ferencza by sa za istých okolností mohlo zo Slovenska odlietať už v pondelok. „Predpovede z londýnskeho centra sú na 24 hodín, takže s istotou ešte nevieme povedať, čo sa udeje v nedeľu v noci,“ dodal Ferencz.

Slovensko podobne ako mnohé ďalšie krajiny zastavilo v piatok leteckú dopravu pre šíriaci sa prach sopečného popola z Islandu po výbuchu miestnej sopky. Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) pripustil, že nie je jasné, či sa oblak nachádza nad územím Slovenska, pretože je ťažko pozorovateľný.

„Sledujeme konanie ostatných krajín, meteorológovia a Letové prevádzkové služby zas monitorujú situáciu na Slovensku a zatiaľ sa nič nemení,“ povedal Jurikovič. Služba Eurocontrol pritom oznámila, že vzdušný priestor nad strednou Európou zostane uzavretý aj v sobotu a do 24 hodín sa žiadne zmeny neočakávajú.

Island je od Slovenska vzdialený približne 2600 kilometrov vzdušnou čiarou a popol sa nachádza vo výške asi päť až desať kilometrov. Podľa Beránka aj táto vzdialenosť spôsobila, že mrak sopečného popola je natoľko rozptýlený, že sa nedá povedať, či sa nachádza nad územím Slovenska. „V súčasnosti prúdi na naše územie vzduch zo severozápadu, preto sa k nám stále môže dostávať popol z oblasti Islandu,“ povedal Beránek. Dodal, že okolo poludnia by sa malo prúdenie vzduchu zmeniť na západné a tým pádom by sa do oblasti nemal sopečný popol ďalej dostávať.

Medzinárodné letisko v Bratislave denne vybaví pasažierov na desiatkach príletov a odletov, popoludní internetová stránka cestujúcim oznamuje, že letecká prevádzka na letisku je obmedzená a najbližšie lety sú zrušené. „V súčasnosti sa tu nachádza len asi desiatka ľudí, ktorí sa prešli preknihovať na najbližší voľný let,“ povedala popoludní hovorkyňa letiska Dana Madunická.

Na Slovensku nelietajú ani vrtuľníky

So zhoršujúcou sa situáciou v dôsledku mraku zo sopečného popola z islandskej sopky v noci na území Slovenska prerušilo prevádzku aj všetkých sedem stredísk Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – TRANSPORT EUROPE.

„Vývoj situácie budeme priebežne sledovať a prehodnocovať,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Sylvia Galajda. Záchranári sa budú pri prehodnocovaní situácie opierať aj o zistenia a informácie od prevádzkovateľov Leteckých záchranných služieb zo susedných štátov. Posádky zostávajú v nepretržitej pohotovosti na pracovisku a v prípade zlepšenia poveternostnej situácie bude činnosť staníc vrtuľníkových záchranárov ihneď obnovená. „Dôvodom prerušenia je situácia, v ktorej je zvýšený predpoklad ohrozenia bezpečnosti letu, najmä počas noci,“ dodala Galajda.

Z chaosu profitujú ostatné dopravné spoločnosti

Európsky úrad pre leteckú dopravu (Eurocontrol) medzitým informoval, že v piatok prišlo k zrušeniu až takmer dvoch tretín letov na starom kontinente. „Nebo nad severnou Európou je absolútne prázdne,“ uviedol Brian Flynn, zástupca šéfa úradu. Ako dodal, v sobotu bude situácia podobná a v Európe príde k rušeniu ďalších letov.

Eurocontrol v piatok evidoval zrušenie až 16-tisíc zo všetkých 28-tisícov liniek, čo je oproti predošlému dňu dvojnásobok. Americké aerolínie zase v piatok zrušili až 280 z viac ako 330 transatlan­tických spojov a medzi Áziou a Európou prišlo k odloženiu 60 letov. Medzinárodná asociácia pre dopravné letectvo (IATA) odhadla, že islandská sopka stojí letecký priemysel denne najmenej 200 miliónov dolárov (asi 150 miliónov eur).

Z dramatickej situácie v leteckej doprave na starom kontinente profitujú ostatné dopravné spoločnosti. Množstvo cestujúcich, ktorým zrušili lety, totiž obrátilo svoju pozornosť na alternatívne spôsoby prepravy – vlaky, lode a autá. Spoločnosť Eurostar prevádzkujúca rýchlovlaky medzi Bruselom, Parížom a Londýnom, musela pod tlakom záujmu pridať niekoľko spojov. Konkrétne Eurostar vypravil tri mimoriadne vlaky na linke Paríž-Londýn, no miesta v nich sa podľa spoločnosti rýchlo míňajú. Hovorí pritom o dennom náraste 10 tisíc pasažierov.

Maďarsko predĺžilo zákaz letov zatiaľ do polnoci

Maďarsko v sobotu predĺžilo zákaz letov v jeho vzdušnom priestore do polnoci. Úrad letovej kontroly je v nepretržitom kontakte s meteorológmi a na základe aktuálnych informácií sa bude priebežne rozhodovať, čo ďalej. Oblak sopečného prachu zo sopky na islandskom ľadovci Eyjafjallajökull, ktorý ochromil leteckú prepravu nad európskym kontinentom, zamoril maďarský vzdušný priestor v piatok o polnoci. Hoci je pre ľudské oko neviditeľný, predstavuje vážnu hrozbu pre lietadlá.

V Česku sa nebude lietať najmenej do nedele obeda

Český vzdušný priestor zostane zatvorený najmenej do nedele do 12.00. Informovala o tom v sobotu hovorkyňa Letiska Praha Michaela Lagronová. Ešte krátko predtým pritom informovala o tom, že vzdušný priestor zostane zatvorený do soboty do šiestej večer. „Je to klimatická zmena, s ktorou sa ťažko pracuje. Do zajtrajšej dvanástej hodiny sa v Česku lietať nebude,“ cituje Lagronovú internetový server iDnes.cz.

Termín sa podľa nej posunul na základe informácií od meteorológov a od európskeho centra riadenia letovej premávky Eurocontrol. Ďalšie rokovanie českého krízového štábu by sa podľa Lagronovej malo konať v nedeľu doobeda.

Británia predĺžila zákaz leteckej prepravy do nedele

Veľká Británia v sobotu predĺžila zákaz leteckej prepravy vo svojom vzdušnom priestore až do nedele. Zákaz bude platiť prinajmenšom do druhej v noci, informovala v sobotu ráno Národná služba leteckej premávky (NATS). Povolené tak naďalej zostávajú len „schválené mimoriadne lety“.

Vzdušný priestor uzatvára Srbsko, Chorvátsko aj Slovinsko

Krajiny bývalej Juhoslávie v sobotu jedna po druhej uzatvorili svoj vzdušný priestor. Reagovali tak na skutočnosť, že oblak sopečného prachu nzasiahol aj ich územie. Uzatvorenie vzdušného priestoru oznámili Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina aj Čierna Hora. Vo väčšine z týchto krajín bude vzdušný priestor mimo prevádzky najmenej do sobotňajšej polnoci, o ďalšom osude leteckej premávky rozhodnú ešte v sobotu večer úrady letovej kontroly v jednotlivých krajinách.

Svoj vzdušný priestor uzatvorila väčšina európskych krajín. Viaceré krajiny zakázali lety prinajmenšom do soboty do ôsmej večer, iné, ako napríklad Francúzsko, už oznámili, že letiská na jeho území zostanú mimo prevádzky najmenej do pondelka rána.

Aktivita vulkánu sa ešte zvýšila

Situáciu má na svedomí islandská sopka Eyjafjallajökull, ktorá v stredu až do výšky až 11 kilometrov vychrlila stĺp popola, ktorý vietor unáša smerom na juh a juhovýchod. Popol je pre lietadlá nebezpečný, keďže sa môže dostať do motorov a spôsobiť ich zlyhanie.

Aktivita islandského vulkánu sa podľa geológov zvýšila. Oblak sopečného popola z nej vystúpal asi do 8,5 kilomtra. V sobotu bude vďaka vhodným poveternostným podmienkam prvýkrát po troch dňoch, keď je táto sopka aktívna, možné preskúmať situáciu z výšky.

„Akonáhle sa odborníkom podarí určiť, koľko ľadu sa roztopilo, bude jednoduchšie povedať, ako dlho by mohla erupcia trvať,“ povedal islandský expedrt Magnus Tumi Gudmundsson.

  • Belgicko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Česká republika (uzavretý vzdušný priestor)
  • Dánsko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Estónsko (uzavretý vzdušný priestor, najmenej do soboty 24:00)
  • Fínsko (všetky komerčné lety zrušené)
  • Francúzsko (letiská na juhu krajiny fungujú, parížske letisko je uzavreté minimálne do soboty 14:00 SELČ)
  • Írsko (väčšinu letov obnovili už v piatok)
  • Holandsko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Litva (úrady ponechali rozhodnutie na jednotlivých leteckých spoločnostiach)
  • Lotyšsko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Maďarsko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Nemecko (väčšinu letísk uzavreli)
  • Nórsko (čiastočné rušenie letov)
  • Rakúsko (čiastočné obmedzenia v leteckej doprave)
  • Poľsko (čiastočné rušenie letov)
  • Slovensko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Švajčiarsko (uzavretý vzdušný priestor)
  • Švédsko (severný vzdušný priestor otvorili v piatok)
  • Taliansko (vzdušný priestor na severe krajiny uzavretý najmenej do soboty 14:00 SELČ)
  • Veľká Británia (niektoré obmedzenia pre leteckú dopravu zrušili)
Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull...
Stúpajúci dym zo sopky spôsobil prerušenie...
+16Hustý dym z islandskej sopky Eyjafjallajökull...
40 debata chyba