Ide sa na Mars a na asteroid, zavelil Obama

Hoci návrat na Mesiac zrušil, dobývaniu vesmíru chce dať krídla. Šéf Bieleho domu vytýčil nové ciele. "Očakávame, že do roku 2025 budú hotové nové kozmické lode pre vzdialené lety," vyhlásil Barack Obama. "Začneme tým, že po prvý raz v dejinách vysadíme astronautov na asteroide. Som presvedčený, že v polovici tridsiatych rokov dokážeme vyslať astronautov na obežnú dráhu Marsu a potom na ňom aj pristáť."

17.04.2010 13:48
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama
debata (156)

USA počas nasledujúcich piatich rokov zvýšia rozpočet Národného úradu pre letectvo a vesmír o šesť miliárd dolárov. Obama to oznámil na Floride, keď predstavoval nové úlohy NASA, ktoré majú nahradiť zrušený projekt návratu na Mesiac.

Vesmírny program je podľa Obamu pre USA neodmysliteľný. „Pre mňa je podstatnou časťou toho, čo to znamená byť Američanom – dosahovať nové výšiny, prekonávať hranice, ktoré sa predtým zdali nedosiahnuteľné,“ povedal. Podľa Obamu však teraz pred NASA stoja iné úlohy ako v minulosti, keď Amerika súperila v dobývaní vesmíru so Sovietskym zväzom. „Mierka úspechov NASA sa zmenila,“ podotkol.

„Nechceme pokračovať po rovnakej ceste, chceme skočiť do budúcnosti,“ povedal Obama. Zdôraznil pritom, že ešte za jeho života, niekedy po roku 2030, by sa americkí astronauti mohli pozrieť na obežnú dráhu Marsu. Šéf Bieleho domu tak odpovedal na kritiku, že jeho nová vízia znamená útlm letov do vesmíru s ľudskou posádkou, čo mu tento týždeň vyčítali Neil Armstrong a Eugene Cernan, teda prvý a posledný muž na Mesiaci. Podľa Obamu sa vesmírna agentúra musí sústrediť na nové úlohy, pretože na Mesiaci už Spojené štáty boli a treba preskúmať aj iné časti vesmíru.

156 debata chyba