Testovacie lety cez sopečné mračno neodhalili poškodenie lietadiel

Sobotňajšie testovacie lety veľkých leteckých spoločností KLM a Lufthansa nad Holandskom a Nemeckom boli úspešné a neodhalili na lietadlách žiadne viditeľné poškodenia sopečným popolom. Holandsko v nedeľu plánuje ďalšie testy, ktoré majú zistiť bezpečnosť letového priestoru, ktorý pre civilné lety uzavreli kvôli vulkanickému mračnu z Islandu. Aerolinky veria v čiastočné obnovenie letov.

18.04.2010 09:26 , aktualizované: 11:22
Island, sopka Foto:
Islandská sopka je stále aktívna. Vulkanológovia tvrdia, že v horšom prípade to môže trvať až niekoľko týždňov, dokonca i mesiacov.
debata (38)

Letecké testy spoločnosti KLM v Holandsku prebehli úspešne. Aj niekoľko ďalších testovacích letov, ktoré urobili mimo hranice našej krajiny, bolo bezpečných. Cieľom týchto letov je zistiť možné riziko pôsobenia vulkanického popola na časti lietadiel," uviedol holandský minister dopravy Camiel Eurlings.

Spoločnosť KLM vyskúšala dva stroje Boeing 737.800 nad holandským územím v obvyklej výške desať kilometrov, ale aj vo výške trinásť kilometrov a ďalších letových hladinách.

Nezávislé testy robila v sobotu aj nemecká Lufthansa, ktorá urobila lety s desiatimi strojmi z Mníchova do Frankfurtu nad Mohanom, prevažne v letovej hladine tritisíc metrov. Prepravca však vyskúšal podmienky aj vo výške osemtisíc metrov.

Mračná dymu a popola, ktorý vychrlil islandský vulkán, viedla k zastaveniu leteckej dopravy vo väčšine európskych krajín. Uzatváranie vzdušného priestoru pre civilnú leteckú dopravu v Európe sa začalo vo štvrtok.

V sobotu skúšali svoj letecký priestor aj Fíni. Stíhačka typu F-18 Hornet sa však pre sopečný popol z islandského vulkánu dostala do veľkých problémov. Vulkanický prach pripomínajúci „zemiakovú múku“ potom pri roztápaní spôsobenom vysokou teplotou zablokoval systém odsávania vzduchu. (čítajte VIAC)

Kolaps leteckej dopravy bude pokračovať aj v nedeľu

Kolaps európskej a transatlantickej leteckej dopravy bude pokračovať aj v nedeľu. Ochromí leteckú dopravu aj na Slovensku. Vzdušný priestor zostáva uzavretý až do odvolania, potvrdil hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Kedy by sa situácia mohla zmeniť, nechcel špekulovať. Lietadlá sú odstavené vo veľkej časti Európy, Česko má uzavretý vzdušný priestor zatiaľ do pondelka 12:00.

Slovensko zatvorilo svoj vzdušný priestor v piatok o 15:00. Zrušené boli desiatky letov, čo sa dotklo tisícok cestujúcich. Rovnako ako v sobotu aj dnes boli podľa internetovej stránky bratislavského letiska zrušené všetky plánované prílety a odlety.

Poľsko v nedeľu otvorilo svoj vzdušný priestor pre prelety lietadiel. Ako informoval hovorca úradu letovej kontroly Grzegorz Hlebowicz, oblak sopečného prachu sa posunul do nižších vrstiev atmosféry, a preto krajina od štvrtej nadránom umožňuje prelety v letovej hladine nad 6000 metrov.

Európske krajiny predĺžili uzatvorenie svojho vzdušného priestoru najčastejšie do 14:00 SELČ, sever Talianska a Francúzska dokonca až do pondelka 8:00 SELČ. Vzdušný priestor Veľkej Británie bude uzatvorený najmenej do 20:00.

Do 14:00 uzavreli svoje vzdušné priestory Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Írsko, pobaltské štáty a Poľsko. Najmenej do 20:00 ruší kompletne všetky lety nemecká spoločnosť Lufthansa, aj keď nebo nad Nemeckom má byť podobne ako v niekoľkých ďalších krajinách uzavreté do 14:00.

Nad Britániou sa nesmie lietať najmenej do 19:00 tamojšieho času (20:00 SELČ). Zatiaľ však najdlhšie zákazy platia nad severným Talianskom a Francúzskom vrátane Paríža, kde má trvať najmenej do pondelka rána.

Lietanie v určitých letových hladinách naopak umožňuje Švajčiarsko, aj keď i tam platí obmedzenie do 14:00 SELČ. Švajčiarsky úrad civilného letectva však v sobotu začal povoľovať prelety vo výške najmenej 11 kilometrov.

Meteorológovia a vulkanológovia na Islande konštatovali, že vulkán pod ľadovcom Eyjafjalla do ovzdušia naďalej chrlí obrovské množstvo pary a popola. Situácia podľa nich môže zostať rovnaká ešte niekoľko dní, „možno aj týždňov alebo mesiacov“.

Oblak popola, ktorý sa nad starým kontinentom rozprestiera od Británie až po Ukrajinu, v sobotu umožnil uskutočniť odhadom len 5-tisíc z obvyklých 22-tisíc letov, uviedol európsky úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave, ktorý reprezentuje 38 krajín. Znehybnenie leteckej dopravy v Európe má už dopady až v San Franciscu alebo na Novom Zélande.

38 debata chyba