Sopka narobila v leteckej doprave viac škody ako teroristické útoky

Ak bude erupcia sopky na Islande pokračovať a mrak sopečného popola nad Európou sa rýchlo nerozptýli, môže to hroziť zotavenie európskych ekonomík z hospodárskej krízy. Uviedla to agentúra Reuters. Podľa nej však budú hospodárske škody značné aj v prípade, že erupcia ihneď ustane a oblak popola sa rozplynie.

18.04.2010 15:46
Island, sopka Foto:
Islandská sopka stále neutícha vo svojej aktivite. Príroda opäť raz dokazuje, že je najmocnejšia.
debata (21)

Ak by leteckú dopravu nad Európou zastavili na dlhšiu dobu, ťažké škody by utrpeli predovšetkým letecké spoločnosti, tie najslabšie by to dokonca mohlo existenčne ohroziť. Postihlo by to aj cestovné kancelárie, výrobné firmy alebo supermarkety. To by mohlo ovplyvniť hospodársky rast na celom kontinente. Z ochromeného letectva by však mohla ťažiť železničná, cestná a námorná doprava, rovnako ako letiská, ktoré mrak neohrozuje.

Reuters tiež pripomína, že dlhodobé zastavenie leteckej dopravy by malo za následok zriedkavejšiu prítomnosť európskych zástupcov na medzinárodných rokovaniach, čo by oslabilo politickú váhu Európy vo svete. Komplikácie by ochromenie dopravy spôsobilo aj pri dodávaní materiálu pre medzinárodné jednotky do Afganistanu, pretože USA by nemohli využívať svoje logistické centrum v nemeckom Ramsteine.

Ak by sa mrak popola nad Európou rozptýlil, ale sopečná erupcia by neustala, letecké spoločnosti by zrejme obnovili dopravné spojenia. Neustále by však zostávalo riziko, že sa letecká doprava môže znovu naraz zastaviť. To by znížilo dopyt po leteckej doprave a oslabilo by to letecké spoločnosti.

Ani v prípade, že by vulkán rýchlo prestal soptiť a mrak popola by sa rýchlo rozptýlil, znamenalo by to pre leteckých dopravcov veľké škody. Každý deň, v ktorý je premávka zastavená, totiž dopravcovia prichádzajú asi o 200 miliónov dolárov. Zastavenie prevádzky sa tiež asi premietne do zníženia trhovej hodnoty leteckých spoločností.

Podľa služby Eurocontrol už bolo od štvrtka nad Európou zrušených 63-tisíc letov. Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo odhaduje, že škody spôsobené odstávkou dopravy už teraz prekročili dopady, ktoré na leteckú dopravu mali teroristické útoky na New York a Washington 11. septembra 2001.

Kvôli sopke sa zídu v pondelok ministri dopravy

Španielske predsedníctvo Európskej únie zvolalo na pondelok mimoriadnu schôdzu ministrov dopravy kvôli chaosu, ktorý v letectve vyvolal mrak popola z islandskej sopky nad Európou. Ekonomický dopad situácie chce vyhodnotiť Európska komisia, jej predseda José Barroso vyzval ku koordinácii postupu jednotlivých krajín na úrovni únie.

Mimoriadna schôdzka ministrov dopravy sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie. Ministri budú rokovať popoludní, keď budú už známe najnovšie informácie o stave európskeho vzdušného priestoru, ktoré zhromažďuje služba Eurocontrol.

Barroso oznámil, že sa zostaví špeciálna skupina, ktorá bude analyzovať situáciu v letectve. Má sa zamerať predovšetkým na ekonomické straty v leteckej doprave.
Španielske predsedníctvo EÚ už kvôli ochromenej leteckej doprave odložilo dve ministerské konferencie plánované na pondelok: schôdzku ministrov poľnohospodárstva a rybolovu v Luxemburgu a bruselskú konferenciu EÚ a Chorvátska kvôli jeho prístupu do únie.

Islandská sopka v ľadovci Eyjafjallajökull...
Stúpajúci dym zo sopky spôsobil prerušenie...
+18Hustý dym z islandskej sopky Eyjafjallajökull...
21 debata chyba