New York Post: Putin opäť zvíťazil

Pred niekoľkými rokmi bol Vladimir Putin najvýraznejšou postavou spomedzi svetových politických lídrov. Odvtedy jeho prestíž stále rastie. Najprv si robil s Bushom, čo chcel a teraz poťahuje nitky s Obamom. Putin je neľútostný a krvilačný.

19.04.2010 14:16
Vladimír Putin Foto:
Ruský premiér Vladimír Putin
debata (147)

Veľmi dobre vie, čo chce. Má dostatočne silnú vôľu na to, aby dosiahol cieľ a zároveň úžasný talent odhaliť slabé miesta svojich zahraničných kolegov.

Na druhej strane americkí lídri nemajú strategické ciele a cit pre priority v zahraničnej politike. Len za posledné mesiace dosiahol Putin niekoľko strategických úspechov: dohoda o ohraničení strategických útočných zbraní škodí americkým konvenčným zbraniam, dohoda o dodávkach zbraní Chávezovi, nakoniec Putin dostal k moci svoju figúrku na Ukrajine, zblížil Moskvu s Kazachstanom, podporil zvrhnutie vlády v Kirgizsku, pevnejšie pritiahol opraty na našom zásobovacom koridore do Afganistanu.

V Rusku upevňuje svoju moc v hospodárstve i nad masmédiami. V prípade Iránu je skutočne starým skúseným kocúrom, ktorý sa s Obamom hrá ako s myšou. Putin nie je dobrým, ale zato veľkým človekom. Zároveň je veľmi nebezpečný. Najhoršie je, že ani jeden americký politik sa s ním nemôže ťahať za prsty.

147 debata chyba