Mladí Američania sú pre armádu príliš tuční

Hamburger a kola sa zaradili k Usámovi bin Ládinovi a zbraniam hromadného ničenia. Sú nepriateľmi americkej národnej bezpečnosti. Tvrdia to desiatky generálov, admirálov a dôstojníkov. Podľa správy organizácie Mission: Readiness (Misia: Pripravenosť) je až 27 percent Američanov vo veku od 17 do 24 rokov príliš tučných na to, aby vstúpili do ozbrojených síl.

21.04.2010 13:19
tučný Američan Foto:
Takmer každý tretí Američan je údajne príliš tučný na to, aby vstúpil do armády.
debata (76)

„Veríme, že detská obezita sa stala takým vážnym problémom, že ohrozuje národnú bezpečnosť,“ uviedol pre médiá generálplukovník Norman Seip, ktorý sa podieľal na vypracovaní dokumentu. Situácia je vraj o to horšia, že až 80 percent detí vo veku od 10 do 15 rokov s nadváhou malo kilogramy navyše aj po dovŕšení dvadsaťpäťky.

Vojenskí lídri preto spolu so senátorom Richardom Lugarom a ministrom poľnohospodárstva Tomom Vilsackom navrhujú novú legislatívu. Podľa nej by mali zo škôl zmiznúť jedlá a nápoje s vysokou kalorickou hodnotou. Vláda by tiež mala vyčleniť v priebehu 10 rokov až 10 miliárd dolárov na zlepšenie stravovacích návykov detí. V školách by zároveň vznikli nové programy, ktoré by v spolupráci s rodičmi podporovali zdravší životný štýl žiakov.

V USA nie je vojenská služba povinná. „Dnes ešte dokážeme napĺňať potrebné stavy regrútmi. Naša národná bezpečnosť je však absolútne závislá od toho, aby sme zvrátili alarmujúci stav detskej obezity. Keď je štvrtina našich detí príliš tučná na to, aby bojovali, musíme s tým niečo robiť,“ tvrdí aj kontradmirál James Barnett.

„Počet mladých ľudí, ktorí sú schopní slúžiť v ozbrojených silách, je skutočne dôležitý pre národnú bezpečnosť,“ myslí si Peter Feaver z Dukeovej univerzity. „Ak sa zmenšia možnosti výberu pre ozbrojené sily, je to problém nielen pre ne, ale aj pre krajinu. Kampane smerujúce k podpore zdravého životného štýlu pomáhajú. Samotné však môžu len ťažko súperiť s kultúrou technologickej zábavy a rýchleho občerstvenia,“ povedal pre Pravdu bezpečnostný expert.

Jeffrey Whitman, bývalý inštruktor na vojenskej akadémii vo West Pointe, si však myslí, že problém je trocha zveličený. „Netvrdím, že by sme sa v Amerike nemali zaoberať zvýšeným výskytom obezity. Priamo to však spájať s národnou bezpečnosťou je trošku prehnané,“ uviedol pre Pravdu Whitman. "Keď sa pozriem na veľkosť amerických ozbrojených síl a porovnám to s počtom obyvateľstva, nie je to až taký vážny problém, Okrem toho nábor nových ľudí pre armádu určujú viac dva faktory. Ekonomika a vojna.

76 debata chyba