Moskva a Kyjev sa konečne dohodli. Lacný ruský plyn za Krym

Ukrajina a Rusko sa v stredu definitívne dohodli na riešeniach v dvoch strategických oblastiach - Kyjev dostane ruský zemný plyn o tretinu lacnejšie a na oplátku môžu ruské námorné sily zostať na krymskej čiernomorskej základni minimálne ďalších 25 rokov.

21.04.2010 16:59
Plyn, plynovod, potrubie Foto:
Ilustračné foto
debata (72)

To sú výsledky stredajšieho rokovania vo východoukrajinskom meste Charkov medzi prezidentmi oboch krajín – Dmitrijom Medvedevom a jeho ukrajinským kolegom Viktorom Janukovyčom. Obe dohodnuté záležitosti spolu súvisia, pretože Moskva od Kyjeva žiada výmenou za nižšiu cenu plynu zaistenie budúcnosti svojej námornej základne na Krymskom polostrove. Jej prenájom mal podľa platnej zmluvy skončiť o sedem rokov.

Dohoda Medvedeva a Janukovyča dokumentuje výrazné zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré mali uplynulých rokoch viacero konfliktov. Zmena prišla po výmene na najvyšších ústavných postov na Ukrajine – deklarovaných prozápadných politikov, prezidenta Viktora Juščenka a premiérku Juliju Tymošenkovú, vystriedali Janukovyč a nový premiér Mykola Azarov.

Minulé spory medzi Kyjevom a Moskvou sa naplno prejavili začiatkom roku 2009, keď došlo k úplnému zastaveniu dodávok ruského plynu cez Ukrajinu do Európy, v dôsledku čoho zostala v tuhej zime odrezaná od tejto suroviny veľká časť starého kontinentu.

72 debata chyba