Bratislavské letisko funguje naplno, severania opäť zatvorili

Na Slovensku sa naplno obnovila letecká doprava, lety spustil aj najväčší prepravca Ryanair. Jeho prvé lietadlo odletelo z bratislavského letiska M. R. Štefánika do Londýna. Írska letecká spoločnosť pôvodne počítala so zrušením niektorých dnešných liniek, v stredu však obmedzenia zrušila. Aerolinky lety spustili po niekoľkodňovom výpadku, ktorý spôsobil mrak sopečného popola z Islandu.

22.04.2010 11:05 , aktualizované: 11:40
Letecký dopravca Ryanair Foto:
Letecký dopravca Ryanair
debata

„Lietadlo Ryanair odletelo o 10:00 do Londýna,“ povedala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická. Na štvrtok je naplánovaných ďalších 45 letov. Situáciu na letisku by podľa Madunickej mohli skomplikovať prípadné meškania alebo rušenie ohlásených spojení.

Do štandardnej prevádzky sa ešte v stredu večer vrátila expresná prepravná služba DHL. „V nasledujúcich dňoch nastane celkové obnovenie služieb,“ informovala Monika Vargová zo spoločnosti.

Letecká preprava nad Európou sa postupne obnovuje po tom, čo sa minulý týždeň zastavili lety pre šíriaci sa mrak sopečného popola. Slovensko uzavrelo svoj vzdušný priestor v piatok, obmedzenia zrušilo v pondelok. Z bratislavského letiska sa od štvrtku minulého týždňa neuskutočnilo 185 pravidelných letov, čo sa dotklo viac ako 33000 cestujúcich.

O pohybe oblaku vulkanického popola priebežne informujú na svojej internetovej stránke Letové prevádzkové služby.

Švédi a Nóri letiská opäť uzavreli

 Viaceré letiská v južnom a severnom Švédsku a v juhozápadnom Nórsku pre návrat sopečného prachu vo štvrtok opäť uzavreli, uviedli predstavitelia leteckých úradov.

Vo Švédsku sa to týka letísk v Göteborgu a Malmö, v druhom a treťom najväčšom meste Švédska, ako aj niekoľkých menších letísk na severe krajiny, uviedol švédsky letecký úrad LFV v stanovisku. „Situácia sa zhoršila, predpovede sú neistejšie ako predtým“ hovorí sa v stanovisku.

V Nórsku uzavreli letiská v mestách Bergen a Stavanger. Švédske aj nórske letecké úrady budú o situácii informovať počas dňa.

debata chyba