Kyjev vymenil NATO za lacný plyn, Moskva dostane vždy to, čo chce

Komentáre o prelome v rusko-ukrajinských vzťahoch, geopolitickej transakcii aj o "plynovej flotile" vyvolala v ruskej tlači stredajšia dohoda prezidentov Dmitrija Medvedeva a Viktora Janukoviča o predĺžení prenájmu Sevastopoľskej základne pre ruskú čiernomorskú flotilu do roku 2042 výmenou za zľavu za ruský plyn.

22.04.2010 13:46
Dmitrij Medvedev, Viktor Janukovyč. Foto:
Dmitrij Medvedev na návšteve Ukrajiny. Privítal ho jeho prezidentský kolega Viktor Janukovyč.
debata (34)

Vládna Rossijskaja gazeta v titulku píše o „Prelome v Charkove“, RBK Daily a Novyje Izvestija o „Plyne po námornícky“ a „Plynovej flotile“. Vedomosti vyčísľujú, že tridsaťpercentná zľava za ruský plyn v najbližších desiatich rokoch môže stať Rusko 40 miliárd dolárov. „Sevastopoľský diskont“ ale podľa denníka Vremja novostej predstavuje „dlhodobú geopolitickú transakciu“.

„Kyjev si prudko zamiloval ruskú flotilu a ochladol k NATO výmenou za lacný ruský plyn,“ napísal Kommersant. „Rusko si tak na najmenej 30 rokov zabezpečilo vojenskú prítomnosť na Kryme. Ukrajine je na dlho uzavretá cesta do NATO,“ usúdil denník.

Izvestija cituje experta Josifa Diskina, podľa ktorého Charkovské dohody vyvracajú predpovede, že Janukovyčov príchod k moci nič nezmení v rusko-ukrajinských vzťahoch, ale naopak svedčí o tom, že „Janukovyčov príchod znamená návrat Ukrajiny na cestu priateľstva a úzkej spolupráce s Ruskom“.

„Zníženie ceny plynu je pre Ukrajinu otázkou prežitia ekonomiky,“ zdôraznil Kommersant v ďalšom komentári. Zmena dohôd o plyne bola nevyhnutná, pretože Kyjev už kupuje ruský plyn drahšie ako krajiny Európskej únie, ale ako kompenzáciu za zľavu získa Rusko ďalšie výhody.

„Suma sumárum: Rusko získa všetko, čo chce, pretože väčšinu toho, čo bude treba odovzdať, Janukovyč pozbiera u svojich politických súperov a podnikateľov, ktorí sú s nim spätí,“ podotkol denník s tým, že „balík kompenzácií“ bude rôznorodý, pretože ukrajinské plynovody, doteraz hlavný tromf Kyjeva, medzitým prudko stratili na cene.

Ale v politike i ďalších oblastiach, ako je používanie ruštiny na Ukrajine, podľa komentátora „Moskva získa tým viac, čím menej bude na Kyjev tlačiť“. O tom svedčí aj to, že z programu dňa zmizol vstup Ukrajiny do NATO či vytvorenie protiruskej osi od Baltu po Čierne more, ako aj kľúčová dohoda o ďalšom zotrvaní flotily v Sevastopole.

Ak Janukovyč dokáže ovládnuť situáciu pri rozdeľovaní majetku, môže sa stať pre Moskvu stabilným a konštruktívnym partnerom. „Predchádzajúce roky mali Kremeľ naučiť vážiť si prítomnost takého partnera v Kyjeve,“ uzavrel Kommersant.

34 debata chyba