Lenin ako Ježiš? Väčšine Rusov je ľahostajný

Lenin žil, žije... a bude žiť? Staré komunistické heslo sa pokúsili preveriť ruskí sociológovia. Z výsledkov prieskumu, ktorý načasovali na včerajšie 140. výročie narodenia vodcu boľševickej revolúcie, vyplýva, že v pamäti síce zostane, ale nasledovať ho už nik nechce.

22.04.2010 16:30 , aktualizované: 23.04.2010 10:14
Lenin Foto:
Na moskovskom Červenom námestí to vo štvrtok vyzeralo, akoby Lenin mal zostať večne živý. Zaplavili ho červené vlajky, vodcove portréty a kvety.
debata (109)

Rusi majú k niekdajšej modle čoraz ľahostajnejší vzťah. Najviac, takmer tretina opýtaných, na otázku agentúry VCIOM uviedla, že jeho pamiatku síce dejiny uchovajú, po ceste, ktorú vytýčil, však už nik nepôjde. Väčšina si pritom myslí, že o päťdesiat rokov už na Lenina budú spomínať iba historici.

Štvrtina Rusov sa Lenina zastáva s tým, že jeho idey prekrútili nasledovníci. Pätina je dodnes presvedčená, že Rusko vyviedol na cestu pokroku a spravodlivosti. Iba každý desiaty v ňom vidí krutého človeka, ktorý sa uchyľoval k násiliu pri pretváraní krajiny. Na druhej strane už len šesť percent opýtaných verí, že Leninove idey budú naďalej osvetľovať ľuďom cestu k lepšiemu životu.

Na moskovskom Červenom námestí to však vo štvrtok vyzeralo, akoby Lenin mal zostať večne živý. Záplava červených vlajok, vodcových portrétov a kvetov s vencami pri Mauzóleu, v ktorom je vystavená jeho múmia.

Leninovým pohrobkom, medzi ktorými nechýbali ani pionieri, sa prihovoril Gennadij Ziuganov, líder ruských komunistov. Komunistická strana je stále druhou najsilnejšou parlamentnou stranou. „Lenin bol zrejme najväčší človek všetkých čias. Jeho miesto v dejinách spočíva niekde medzi Budhom, Ježišom a prorokom Mohamedom,“ citovala ho televízia RT.

Kým okolo historickej úlohy Leninovho nástupcu Stalina dodnes zúria vášnivé spory a jeho pamätníky prakticky všetky zmizli z ruských námestí, sochami zakladateľa sovietskeho štátu a ulicami nazvanými po ňom sa pýšia stovky miest i dedín. Ani požiadavky antikomunistov na pochovanie Leninovej múmie už neznejú tak nástojčivo ako povedzme pred desiatimi rokmi. „Ak je pre komunistov také dôležité, aby Lenin ležal v Mauzóleu, a tak búrlivo to prežívajú, tak ich možno netreba dráždiť,“ povedala pre agentúru Interfax popredná disidentka zo sovietskych čias Ľudmila Alexejevová. "Kým žije toto pokolenie, nech Mauzóleum ostane.

Odstráni sa potom, keď už to nevyvolá búrku v spoločnosti. Čakať už nebude treba dlho," dodala. Vedci, ktorí sa starajú o múmiu Lenina, potvrdili, že telo je stále vo výbornom stave a je schopné vydržať v Mauzóleu ešte ďalších sto rokov.

109 debata chyba