Svet zasiahlo 'kozotrasenie'. Prsia nemôžu za otrasy, protestujú ženy

Dokázať nepravdivosť bizarnej teórie iránskych duchovných o príčinách vzniku zemetrasení, ktoré údajne spôsobuje príliš odhaľujúce oblečenie žien, si dala za úlohu facebooková iniciatíva nazvaná Boobquake (kozotrasenie).

26.04.2010 17:41
prsia Foto:
Sympatie a podporu vyjadrujú fanúšičky 'kozotrasenia' na Facebooku aj pripojovaním fotografií svojich predností. Takto sa prezentovala jedna z nich.
debata (32)

Tisíce dievčat a žien po celom svete si preto oblieklo na seba čo najviac „sexy“ šaty, aby tak dokázali nezmyselnosť výrokov moslimských klerikov. Súčasťou experimentu bude podľa britského denníka Metro tiež meranie hodnôt seizmického chvenia, ktoré by poodhalené poprsie mohlo prípadne spôsobiť.

Autorkou nápadu spočiatku mysleného len ako vtip je Američanka Jennifer McCreightová. Dvadsaťdvaročnú študentku pobúril výrok teheránského imáma, ajatolláha Kásima Sádigího. Ten totiž predminulý týždeň vyhlásil, že „mnoho žien, ktoré sa neobliekajú zdržanlivo, … zvádza mladých mužov na zlé cesty, kazia ich mravnosť a šíria v spoločnosti cudzoložstvo, ktoré zvyšuje počet zemetrasení“.

Ku skupine sa na sociálnej sieti Facebook medzičasom pridalo viac ako 40 000 užívateľov. Vrcholom protestu by mali byť mimoriadne happeningy naplánované v mestách Washington a Vancouver, kde stovky žien sľúbili odhaliť viac zo svojich pôvabov ako obvykle. Súčasťou akcie majú byť aj presné fyzikálne merania pôsobenia odhalených dekoltov na pohyby zemských dosiek. Namerané údaje majú preukázať, že moslimský duchovný sa mýlil.

Niektorí používatelia Facebooku však začali v diskusiách poukazovať na ranné zemetrasenie na juhovýchodnom pobreží Taiwanu a pýtajú sa, či podmorské otrasy s magnitúdou 6,5 náhodou predsa len nespôsobili poodhalené ženské prsia.

„Som pevne presvedčená, že ak niekto hlási niečo tak hlúpe a nenávistné, seriózna diskusia tu nič nedokáže. V niektorých prípadoch je výsmech užitočnejší,“ napísala McCreightová na svojom blogu.

Sympatie a podporu vyjadrujú fanúšičky „kozotrasenia“ na Facebooku aj pripojovaním fotografií svojich „predností“. Záujemcovia si tiež môžu kúpiť na pamiatku tričká, pričom zisk z predaja pôjde na charitu.

32 debata chyba