Orbán nestrpí neúctu zo zahraničia

Budúci maďarský premiér chce vybudovať nový politický systém namiesto starého, ktorý podľa neho voliči zavrhli. Viktor Orbán to v pondelok vyhlásil na prvej tlačovej konferencii po nedeľňajších voľbách, v ktorých jeho Fidesz získal ústavnú väčšinu. "Tento nový systém sa volá systém národnej spolupráce," citovalo ho Inforádió. "A jeho plnoprávnou súčasťou sú aj zahraniční Maďari," dodal s tým, že s viacerými ich lídrami sa už spojil a požiadal ich, aby sformulovali svoje predstavy.

27.04.2010 07:35
Orbán Foto:
Viktor Orbán zdraví svojich voličov počas víťazného prejavu na budapeštianskom Vörösmartyho námestí.
debata (85)

Orbán prezradil aj to, na čo sa Fidesz chystá využiť ústavnú väčšinu. „Prvoradé je hospodárstvo a verejná bezpečnosť, až potom príde na rad všetko ostatné,“ povedal podľa agentúry MTI.

grafika Maďarsko

Národné záujmy chce budúca vláda podľa Orbána presadzovať „európskym spôsobom, citlivo a obozretne“. Rovnakú úctu však bude žiadať aj od zahraničia. „Jednoducho nie je možné tak zaobchádzať s Maďarmi a hovoriť o Maďaroch, ako sa to v ostatnom čase často stávalo. Budapešť to jednoducho nestrpí,“ citovala ho agentúra TASR. „Uplatníme zásadu politiky vzájomnej úcty a na to bude potrebné veľa rokovať,“ dodal.

Podľa budúceho šéfa maďarskej diplomacie vzťahy medzi Budapešťou a Bratislavou nie sú zlé. „Obe krajiny mali spory, slovenský jazykový zákon nie je v súlade s medzinárodným právom. Ale vzťahy so Slovenskom vôbec nie sú také zlé,“ povedal János Martonyi pre denník Die Presse. Jediný minister budúcej vlády, ktorého meno doteraz Orbán prezradil, potvrdil, že Fidesz mieni poskytnúť krajanom zo susedných štátov maďarské občianstvo bez toho, aby sa museli usadiť v Maďarsku. „Náš postoj susedom vysvetlíme,“ sľúbil.

Slovenská vláda prijala Fidesz za partnera diplomaticky

Slovensko reagovalo na potvrdenie víťazstva Fideszu v druhom kole volieb rovnako ako pred dvoma týždňami – diplomaticky. SNS mlčala, vláda cez šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka potvrdila záujem o korektné vzťahy. Lajčák poukázal na veľkú zodpovednosť, ktorá vyplýva pre budúcu maďarskú vládu z takého jasného víťazstva. Vyhol sa náznaku o Orbánovom extrémizme či nacionalizme, z čoho ho vláda ešte nedávno obviňovala.

„Od vlády Fideszu očakávame partnerský dialóg dvoch dobrých susedov a európskych spojencov. Slovensko je pripravené začať praktickú komunikáciu ihneď po vymenovaní novej vlády,“ uviedol Lajčák pre Pravdu.

Ako sa spolupráca slovenskej vlády s Orbánovou začne, bude závisieť aj od jedného z prioritných bodov Fideszu – novely zákona o občianstve. Orbán chce rýchlo umožniť zahraničným Maďarom získať maďarské občianstvo bez doterajších podmienok a čakacích lehôt. Občianstvo by dostali všetci, ktorí oň požiadajú na ambasáde, kde žijú. Podmienkou prestane byť trvalý pobyt v Maďarsku. Fidesz sľuboval, že takým občanom nedá volebné právo. Ak by tento princíp zmenil, rozhneval by susedov.

„To by bol problém,“ konštatuje Eduard Kukan z SDKÚ, ktorý bol ministrom zahraničných vecí v čase vládnutia Viktora Orbána. Treba však počkať, ako bude vyzerať konkrétny návrh dvojakého občianstva. „Ja by som sa nebál,“ hovorí Kukan. Orbán je podľa neho pragmatik, problém má s minulosťou, ako sú Benešove dekréty či Trianon. Ak sa s tým dokáže vyrovnať, vzťahy sa môžu zlepšiť. Nebude to však hneď.

Podľa Kukana by vláda na prípadné kontroverzné výroky Orbána mala reagovať dôstojne – odmietnuť ich, ale nebiť zbytočne na poplach. "S Maďarskom nás toho viac spája, ako rozdeľuje, dodáva Kukan.

Slová Viktora Orbána, že nedopustí hanobenie Maďarov a nedostatok úcty a slušnosti, môžu podľa bývalého veľvyslanca v Maďarsku Štefana Markuša naznačovať, že konflikt so Slovenskom nevyhasne. „Orbán je ten, kto do tej pahreby bude fúkať. V Európskej únii však môže s nacionálnym programom veľmi silne naraziť,“ myslí si Markuš.

//Daniela Jancová, Pravda
//

85 debata chyba