Rokovanie ukrajinských poslancov začala a skončila trápna šou

Nenávistné výkriky, dymovnice a lietajúce vajíčka tvorili v utorok kulisu v ukrajinskom parlamente počas ratifikácie zmluvy s Ruskom. Dokument garantuje predĺženie prenájmu námornej základne na Kryme o ďalšie štvrťstoročie. Podporilo ho 236 zo 450 poslancov.

27.04.2010 10:08 , aktualizované: 17:20
Ukrajina, bitka, parlament Foto: ,
Ratifikácia predĺženie prenájme krymskej základne bolo "bujaré". Opozícia dopredu avizovala, že nebude váhať použiť ani násilie.
debata (54)

„Je očividné, a potvrdili to aj utorkové udalosti v parlamente i pred ním, že súčasná moc koná veľmi rýchlo a sústredene,“ povedal pre Pravdu Olexandr Litvinenko, kyjevský politológ. Zároveň upozornil, že utorková ratifikácia je len začiatkom. „Ďalšie nás čakajú už v máji. Napríklad o doteraz spornom Kerčskom prielive. Považujeme ho za naše zvrchované územie. V pripravovanom dokumente sa však už tvrdí, že ide o "spoločné“ územie. A je tu aj rastúci ruský ekonomický tlak. Počnúc energetickou oblasťou a končiac leteckým priemyslom," dodal.

Exprezident Viktor Juščenko označil novú zmluvu za „nástroj k vojenskému ovládnutiu Ukrajiny“ a expremiérka Julia Tymošenková oznámila, že teraz sa chystá precestovať celú krajinu, aby vyburcovala národ proti „zradcom“. „Každý, komu nie je osud Ukrajiny ľahostajný, by mal 11. mája prísť sem a pozrieť sa do tváre tým, čo zradili naše národné záujmy,“ vyhlásila v utorok pred bránami parlamentu s narážkou na pokračovanie rokovania poslancov po májových sviatkoch. Zároveň sa dožaduje predčasných parlamentných volieb. „Takýto zradcovia nám nemôžu vládnuť,“ odôvodňovala svoju požiadavku.

Námorná základňa v Sevastopoli

Rusko má na základní 16-tisíc vojakov a viac... Foto: Newsru.com
vojenská loď Rusko má na základní 16-tisíc vojakov a viac ako 40 vojnových ľodí. Ruskej armáde slúži nepretržite od 18. storočia. Založila ju cárovná Katarína II. V roku 1954 sovietsky líder Nikita Chruščov daroval Krym Ukrajine. Po rozpade ZSSR a dlhých rokovaniach dostala v roku 1997 ruská flotila základňu do prenájmu na dvanásť rokov. Zvraty na ukrajinskej politickej scéne postavili osud základne do centra súperenia politických strán a vzťah k predĺženiu nájomnej zmluvy sa stal meradlom proeurópskej či proruskej orientácie politikov na Ukrajine.

Rusko má na základní 16-tisíc vojakov a viac ako 40 vojnových ľodí. Ruskej armáde slúži nepretržite od 18. storočia. Založila ju cárovná Katarína II. V roku 1954 sovietsky líder Nikita Chruščov daroval Krym Ukrajine. Po rozpade ZSSR a dlhých rokovaniach dostala v roku 1997 ruská flotila základňu do prenájmu na dvanásť rokov. Zvraty na ukrajinskej politickej scéne postavili osud základne do centra súperenia politických strán a vzťah k predĺženiu nájomnej zmluvy sa stal meradlom proeurópskej či proruskej orientácie politikov na Ukrajine.

„Aj keď utorkové udalosti sú stimulom pre ukrajinskú opozíciu, nezabúdajme, že jej najväčšou slabosťou je schopnosť zjednotiť sa. Stačí sa započúvať do prejavov jej lídrov v posledných dňoch. Juščenko, Jaceňuk, Grycenko a najnovšie v utorok pred parlamentom aj Tymošenková. Dymovnice a lietajúce vajcia v parlamente sú len súčasťou vopred naplánovanej šou. Horšie je to so zjednocovaním opozície, dohodou na jednotnom lídrovi. Ťažko si napríklad predstaviť, že Tymošenková alebo Jaceňuk by ustúpili miesto spoločného lídra niekomu tretiemu,“ tvrdí Litvinenko. Napokon ihneď po rokovaní parlamentu Juščenko stihol vyhlásiť, že s Tymošenkovou nepôjde do spojenectva.

Byť poslancom v ukrajinskom parlamente bolo... Foto: AP, SITA
Ukrajina, bitka, parlament Byť poslancom v ukrajinskom parlamente bolo počas rokovania o predĺžení prenájmu krymskej základne Rusku takmer životu nebezpečná.

„Práve to je slabé miesto našich demokratických či presnejšie nacionálnodemo­kratických síl. Majú veľkú schopnosť rozkolov a veľmi malú na zjednotenie,“ pripomenul politológ Litvinenko.

Viacerí pozorovatelia zároveň upozorňujú, že jedno je dohoda o flotile a druhé o plyne. V jednom aj v druhom prípade sú vraj body, ktoré nie sú v národnom záujme Ukrajiny. Rovnako to platí aj o viazanosti dohody medzi ekonomickými subjektmi, ako je ruský Gazprom a ukrajinský Neftegaz s medzištátnou zmluvou o čiernomorskej flotile.

Charkovská dohoda

Podľa zmluvy, ktorú podpísali minulú stredu v Charkove prezidenti oboch krajín – Dmitrij Medvedev a jeho ukrajinský partner Viktor Janukovyč, dostane Kyjev ruský zemný plyn o tretinu lacnejšie a na oplátku môžu ruské námorné sily zostať na krymskej čiernomorskej základni minimálne ďalších 25 rokov po skončení súčasného prenájmu. Pôvodne mala skončiť v roku 2017.

Podľa stúpencov dokumentu zmluva dokumentuje výrazné zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré mali v uplynulých rokoch viacero konfliktov. Zmena prišla po výmene na najvyšších ústavných postoch na Ukrajine – deklarovaných prozápadných politikov, prezidenta Viktora Juščenka a premiérku Juliu Tymošenkovú, vystriedali Viktor Janukovyč a nový premiér Mykola Azarov.

Ratifikácia predĺženie prenájme krymskej...
Byť poslancom v ukrajinskom parlamente bolo...
+5Byť poslancom v ukrajinskom parlamente bolo...
54 debata chyba