Rusi zabili sprievodcu 'čiernych vdov'

Pri operácii ruskej polície a armády v severokaukazskom Dagestane zahynul muž, ktorý koncom marca sprevádzal dve samovražedné atentátničky do staníc moskovského metra. Pri následných explóziách v staniciach Lubjanka a Park kultúry zahynulo 40 ľudí. Identifikáciu ruskej polícii umožnili zábery z monitorovacích kamier v metre.

27.04.2010 13:40
Džennet Abdurachmanová Foto:
Džennet Abdurachmanová, jedna z atentátničiek, s manželom Umalatom Magomedovom, ktorého vlani v decembri zabili ruskí bezpečnostní agenti.
debata (40)

Sprievodca teroristiek bol podľa správy agentúry RIA Novosti zabitý pri pondelňajšej prestrelke v chasavjurtskom okrese Dagestanu. Polícia chcela pri cestnej kontrole zastaviť prechádzajúce auto, ktorého posádka ale na pokyny policajtov odpovedala paľbou. Policajti oboch mužov v automobile zastrelili.

Pri incidente podľa agentúry zahynuli Achmed Rabadanov a Magomed Isagadžijev. Ktorého z nich polícia identifikovala ako komplica „čiernych vdov“, nie je zo správ jasné.

Ako samovražedné atentátničky v moskovskom metre polícia už začiatkom apríla označila 17-ročnú Džennet Abdurachmanovovú-Abdullajevovú, vdovu po kapitánovi dagestánskych povstalcov Umalatovi Magomedovovi, a 28-ročnú Mariam Šaripovovú, manželku pohlavára banditov Magomedaliho Vagapova.

K atentátu v metre sa prihlásil vodca severokaukazských povstalcov Doku Umarov, ktorý v južnom Rusku vyhlásil islamský „emirát“ podliehajúci právu šaríja.

40 debata chyba