V Británii začína byť tesno. Zatvoria sa hranice?

Keď sa Európska únia pred šiestimi rokmi rozšírila o desať nových krajín, Británia ich občanov privítala s otvorenou náručou. Od tej doby sa časy zmenili a prisťahovalectvo sa stalo jedným z najpálčivejších tém kampane pred parlamentnými voľbami 6. mája.

28.04.2010 11:08
imigranti, utečenec, utečenci, polícia Foto:
debata (78)

Za 13 rokov vlády labouristov sa počet prisťahovalcov na Britské ostrovy strojnásobil a imigrácia sa stala pre voliča druhou najpálčivejšou témou – hneď po ekonomike a pred zločinnosťou a zdravotníctvom.

Imigrácia je jednoducho príliš vysoká, povedal líder opozičných konzervatívcov David Cameron v televíznej predvolebnej debate. Od roku 1997, kedy nastúpili labouristi k moci, sa zvýšil počet obyvateľov Británie o štyri milióny ľudí a viac ako polovicu tohto prírastku tvorili prisťahovalci.

Imigrácia rastie prakticky neustále

Čistá migrácia (teda rozdiel medzi počtom prisťahovalcov a vysťahovalcov) bola v roku 1997 48.000 ľudí a v roku 2008 163.000. Vrcho­lom bol rok 2007 s imigráciou 237.000 ľudí. Väčšinu tvoria Poliaci, Indovia a Pakistanci, za nimi nasledujú Juhoafričania a Američania.

Cameron tiež naznačil, že otvorenie trhu v roku 2004 bola chyba. Hovorilo sa o tom, že z Poľska príde 13.000 ľudí a potom išlo o státisíce, povedal v televíznej diskusii. Počet imigrantov z nových členských krajín pritom po prepuknutí krízy klesol o tretinu.

Briti považujú počet imigrantov za prehnaný

S krízou sa v krajine objavili protesty a štrajky proti náboru zahraničných pracovníkov. Asi 74 percent ľudí teraz považuje počet imigrantov za prehnaný. Ekonómovia sa pritom zhodujú, že prílev imigrantov má prevažne pozitívny vplyv – zapĺňa medzery na pracovnom trhu, ktoré rodení Briti nie sú schopní zaplniť, a prispieva k ekonomickému ras­tu.

Súčasne ale vedie k zdražovaniu bytov a domov, drží mzdy na nižšej úrovni a vytvára tlak na sociálny systém, školy a zdravotníctvo, predovšetkým v niektorých oblastiach a mestských štvrtiach, kde sú protiprisťaho­valecké nálady potom najsilnejšie. Podľa skupiny Migrationwatch UK usilujúcej o prísnejšiu kontrolu prisťahovalectva nie je v asi 300 základných školách angličtina materinským jazykom u 70 percent žiakov.

Ilegálna imigrácia je ďalším problémom, ostrovy sú preplnené

Okrem toho sa v médiách objavujú obavy, že Británia začína byť preplnená. Podľa štatistického úradu mala v roku 1960 52,3 obyvateľov, tento rok ich má asi 62,2 milióna a za desať rokov by ich malo byť 70 miliónov. Pritom 90 percent tohto prírastku má pripadnúť na Anglicko, ktoré by už teraz bolo najhustejšie zaľudnenou krajinou EÚ s výnimkou Malty. Vedľa legálnych imigrantov je v krajine tiež veľa nelegálnych prisťahovalcov. Londýnska ekonomická škola ich počet v roku 2007 odhadla na 725.000, Migrationwatch UK sa domnieva, že ich je milión.

Labouristi zradili britských zamestnancov, tvrdili pravicové bulvárne denníky, pre ktoré sú problémy spojené s imigráciou obľúbenou témou. UKIP (Nezávislá strana Veľkej Británie) by tak napríklad úplne zastavila všetku imigráciu na päť rokov. BNP (Britská národná strana) by zase deportovala všetkých ilegálnych prisťahovalcov a všetkých nebritských páchateľov trestných činov. Ale aj všetky tri hlavné strany vo svojich programoch sprísňujú podmienky pre prisťahovalcov z krajín mimo EÚ.

Je riešením zatvoriť hranice a deportovať imigrantov?

Labouristi už zaviedli bodový systém umožňujúci prisťahovanie iba kvalifikovaných ľudí. Liberálni demokrati by týchto kvalifikovaných prisťahovalcov ešte navyše posielali do oblastí, kde sú potrební, a súčasne by zaviedli amnestiu pre väčšinu ilegálnych prisťahovalcov.

Konzervatívci sa zhodujú s liberálmi v tom, že za labouristov zavládol v imigrácii chaos. Ak zvíťazí, chcú zaviesť početné limity pre prisťahovalcov. Neuvádzajú, ako vysoké, ani ako ich budú uplatňovať. Cameron iba uviedol, že by išlo „o desaťtisíce, nie o státisíce ako teraz“. V prípade všetkých britských strán otázka na možný vstup Británie do schengenského priestoru voľného pohybu osôb znie ako hlas z inej planéty.

78 debata chyba