Rada Európy ostro kritizovala Slovensko, že vyhostilo Labsího

V Rade Európy zaznela ostrá kritika na adresu Slovenska za to, že napriek výroku Európskeho súdu pre ľudské práva vyhostilo do vlasti Alžírčana odsúdeného v jeho krajine za terorizmus. Predseda komisie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy pre ľudské práva Christos Purgurides označil slovenský postup za prejav pohŕdania súdom. Rozhodnutie Slovenska odsúdil aj generálny tajomník Rady Európy Thornbjörn Jagland.

29.04.2010 18:38
Mustafa Labsi Foto:
Alžírčania Mustafu Labsího vyhostilo Slovensko do jeho krajiny. Vraj má diplomatické záruky, že mu v jeho vlasti nehrozí žiadne mučenie.
debata (78)

Alžírčana Mustafu Labsího v jeho vlasti v neprítomnosti odsúdili na doživotie za terorizmus. Na Slovensku sa niekoľko rokov pokúšal získať politický azyl. Koncom marca Najvyšší súd žiadosť definitívne odmietol a minulý týždeň Labsího vyhostili do Alžírska.

Európsky súd pre ľudské práva však predtým vydal predbežné opatrenie, ktorým vyhostenie do Alžírska zakázal. Alžírčanov obhajca tvrdil, že mu tam hrozí mučenie. Súd je inštitúcia Rady Európy a jeho výroky sú pre členské štáty rady a teda aj pre Slovensko, záväzné. Nemá však prostriedky na to, aby si rešpektovanie svojich rozsudkov vynútil.

„Ako generálny tajomník Rady Európy tento krok slovenských úradníkov ľutujem,“ uviedol Thornbjörn Jagland vo štvrtkovom vyhlásení. Podľa neho je dôležité, aby rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva rešpektovali všetky štáty. „Ak sa tak nestane, hrozí podkopanie systému ľudských práv, ktorý je srdcom činnosti Rady Európy,“ dodal Jagland.

Purgurides podľa agentúry AFP povedal, že slovenské ignorovanie výroku súdu znamená „priamy útok na jeho autoritu“ a je prejavom „neprijateľného opovrhnutia voči európskej zmluve o ľudských právach“.

Slovenské ministerstvo vnútra po Labsího vyhostení reagovalo na výčitky jeho obhajcu, že dostalo diplomatické záruky, že Labsímu mučenie nehrozí a uviedlo, že v jeho prípade považovalo za dôležitejšie ochranu slovenských občanov. Podľa Najvyššieho súdu nebolo možné vylúčiť, že by pre Slovákov mohol byť nebezpečný.

Labsí bol okrem Alžírska odsúdený aj vo Francúzsku a to za podiel na príprave atentátu počas vrcholnej schôdzky skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) v roku 1996.

78 debata chyba