V aute na Times Square bola bomba. Centrum N.Y. policajti vyprázdnili

Newyorská polícia našla výbušniny v podozrivom aute zaparkovanom v centre New Yorku. Podľa agentúry Reuters išlo o zrejme nastraženú bombu, ktorá zlyhala. Niekoľko ulíc v oblasti Times Square preventívne uzavreli.

02.05.2010 07:47
Times Square, New York, bomba Foto:
Times Square zývalo prázdnotou ako nikdy predtým.
debata (11)

Pyrotechnici po hlásení o dyme v aute našli výbušné látky, benzín, propán a obhorené drôty, uviedla Reuters s odvolanim sa na požiarny zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Že išlo zrejme o bombu nastraženú v automobile, potvrdila aj polícia. „Vyzerá to na automobilovú bombu, na ktorej demontáži pyrotechnici pracujú,“ povedal policajný hovorca Paul Browne. Motív možného pripravovaného atentátu polícia nepozná.

Požiarny zdroj tiež uviedol, že videli , ako muž uniká z podozrivého športového úžitkového vozidla tmavej farby. Z toho sa vraj dymilo a ľahko zablýsklo. Polícia preventívne evakuovala niekoľko blokov v turisticky obľúbenej časti Manhattanu.

Polícia spresnila, že dym vychádzal z balíka položeného v zadnej časti odstaveného auta. Hovorca newyorskej polície tiež potvrdil, že hasiči uhasili malý požiar.

Automobil bol údajne zaparkovaný v blízkosti divadla, ktoré uvádzalo muzikál Leví kráľ. Istý hasič uviedol, že auto bolo zaparkované na rohu 45. ulice a siedmej triedy.

Pyrotechnici a hasiči zostali v teréne i neskoro v noci. Podozrivé vozidlo preveril diaľkovo ovládaný robot. Na mieste boli aj dve požiarne autá pripravené hasiť.

Agentúra AP uviedla, že polícia dostala o 22:30 miestneho času hlásenie o požiari v automobile na 45. ulici. Preventívne potom uzavreli niekoľko blokov v okolí.

Štvrť Times Sqare bola neobvykle vyľudnená. Noc zo soboty na nedeľu pritom býva najživšia v týždni. Davy ľudí policajné manévre sledovali a fotografovali spoza policajných kordónov, mnohí turisti sa dobre bavili.

Podľa Reuters polícia mnohým ľuďom na Broadwayi spočiatku nezabránila v ceste na divadelné predstavenia, z ktorých aspoň niektoré prebiehali normálne. Aj hotelových hostí púšťali do svojich izieb. Ľudia, ktorí už boli v divadlách či reštauráciách, mohli v uzavretej oblasti zostať alebo ju opustiť. Dovnútra zóny však mohli len policajti.

11 debata chyba