Grécki komunisti obsadili Akropolu, vyzývajú na povstanie v celej Európe

Grécki demonštranti v utorok obsadili jednu z najznámejších pamiatok v krajine - starovekú Akropolu - a rozprestreli tam viaceré nadrozmerné transparenty. Protestovali tak proti najnovším plánom vlády o zoškrtanie verejných výdavkov v snahe zvrátiť finančnú a ekonomickú krízu v krajine.

04.05.2010 15:35
Grécko, Akropola Foto:
Demonštrácia gréckych komunistov v Aténach.
debata (101)

Kabinet premiéra Geórgiosa Papandréa chce do roku 2012 znížiť výdavky o 40 miliárd eur, čo je podmienkou toho, aby krajina získala úvery zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) a členských štátov eurozóny vrátane Slovenska.

Asi stovka prívržencov Komunistickej strany Grécka obsadila brány Akropoly v utorok ráno krátko po svitaní a zavesili na ne transparenty v gréčtine a angličtine. Na jednom z nich bol nápis Ľud Európy – povstaň! Polícia proti účastníkom akcie nezasiahla. „Toto je správa európskemu ľudu,“ vyhlásil zástupca komunistov Panagiótis Papageorgópoulos. „Ľudia majú všade rovnaké problémy. Organizovaním protestov môžeme vziať osud do vlastných rúk tak, aby naše životy neriadila EÚ ani MMF,“ dodal politik.

Pracovníci verejného sektora medzitým v utorok odštartovali 48-hodinový celonárodný štrajk v reakcii na schválenie balíka úsporných opatrení. Zatvorené budú ministerstvá, vládne úrady, školy a čiastočne aj nemocnice. Na poludnie sa pred parlamentom v Aténach uskutočnilo protestné zhromaždenie.

Gréci protestujú proti úspornému balíku, v rámci ktorého Grécko na tri roky zmrazí platy vo verejnom sektore, škrtne trinásty a štrnásty plat, zníži sociálne dávky, zruší mimoriadne sezónne dávky pre dôchodcov a zvýši priemerný vek odchodu do dôchodku z terajších 53 na 67 rokov.

Členovia eurozóny schválili finančnú pomoc Grécku po tom, ako Atény v nedeľu prijali podmienky dohody, ktorá krajine otvára dvere k finančným prostriedkom od EÚ a MMF. Predpokladom jej získania však bolo schválenie balíka úsporných opatrení, ktorého cieľom je výrazne znížiť deficit štátneho rozpočtu v priebehu najbližších troch rokov.

101 debata chyba