Pirátom sa útok na tanker neoplatil, jeden je vraj mŕtvy, ostatných zajali

Ruská vojenská loď Maršal Šapošnikov v noci na štvrtok v Indickom oceáne oslobodila ruský tanker Moscow University, ktorý v stredu uniesli somálski piráti. Podľa tlačových agentúr 23-členná ruská posádka vyviazla bez zranení, pretože sa ešte pred únosom zamkla v bezpečnej miestnosti. Jedného z pirátov zrejme špeciálna jednotka zabila počas prestrelky, ostatných prevezú na vyšetrovanie do Moskvy.

05.05.2010 12:34 , aktualizované: 06.05.2010 11:01
ruský tanker Foto:
Ruský ropný tanker Moscow University.
debata (241)

„Operáciu robili námorníci z posádky ruskej vojenskej lode Maršal Šapošnikov. Loď približne o tretej hodine v noci doplávala do oblasti, kde sa nachádzal tanker a za pomoci pozorovania technickými prostriedkami vyhodnotila situáciu. Potom padlo rozhodnutie uskutočniť operáciu. Pri oslobodzovaní tankeru nikto z Rusov nebol zranený. Pirátov sme zajali,“ povedal nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ koaličných síl, ktoré v oblasti vedú protipirátske operácie.

Oslobodenie tankeru potvrdilo aj ruské námorníctvo. „Posádka a loď boli oslobodené, piráti sú zajatí. Počas operácie neutrpela zranenia ani posádka, ani príslušníci námornej pechoty,“ uviedol hovorca ministerstva obrany plukovník Alexej Kuznecov.

Agentúra AP uviedla, že po tom, čo ruská jednotka zistila, že je posádka v bezpečne uzamknutej miestnosti, prileteli k unesenej lodi vrtuľníkom, zlanili sa na jej palubu a došlo k prestrelke s pirátmi. Jedného piráta podľa agentúry RIA Novosti zastrelili, ďalších desať ich zajali. Úrady však zatiaľ smrť jedného z kriminálnikov nepotvrdili.

Tanker plávajúci pod libérijskou vlajkou s nákladom 86-tisíc ton ropy za 52 miliónov dolárov smeroval zo Sudánu do čínskeho prístavu Ning-po, keď ho piráti prepadli vo východnej časti Adenského zálivu, asi 500 kilometrov od jemenského ostrova Sokotra.

Majiteľom lode je ruská Novorossijská dopravná spoločnosť. Ropa patrí spoločnosti Unipec, jednému z najväčších svetových dovozcov ropy zásobujúcej aj čínske trhy. Piráti pôsobia v oblasti Adenského zálivu a pri Seychelských ostrovoch napriek prítomnosti vojenských plavidiel niekoľkých krajín. Minulý rok mali lupiči na svedomí viac ako polovicu zo všetkých 406 nahlásených pirátskych útokov a na výkupnom získali milióny dolárov. V súčasnej doba zadržiavajú najmenej devätnásť lodí.

Ich trestné stíhanie je vzhľadom na faktické bezvládie v Somálsku komplikované a podieľa sa na ňom niekoľko krajín. Bezpečnostná rada OSN pred týždňom prijala Ruskom navrhnutú rezolúciu, ktorá by mala stíhanie pirátov zjednodušiť.

241 debata chyba