Na Times Square chcel zabíjať úspešný muž

Bol to vzorový prisťahovalec. Potom umiestnil bombu doprostred New Yorku. Faisal Shahzad je ďalší z radu radikálov, pochádzajúcich z prostredia, ktoré príklon k extrémizmu nenaznačuje. Američan pakistanského pôvodu, ktorý sa pokúsil o útok v blízkosti Times Square na Manhattane, sa začal správať podozrivo len pred niekoľkými mesiacmi.

05.05.2010 19:38
Faisal Shahzad Foto:
Faisal Shahzad.
debata (12)

„Nepochádza ani z radikálnej, ani z nevzdelanej rodiny,“ vyhlásil pakistanský minister vnútra Rehman Malik, ktorý už nariadil vyšetrovanie. „Skúmame, kedy sa zradikalizoval.“

Shahzad sa k svojmu činu priznal a americký prokurátor ho už obvinil z terorizmu. Tridsaťročný mladík odstavil terénne auto na rušnom mieste v New Yorku. Hoci samotná bomba bola veľmi amatérska a zrejme neveľmi účinná, ak by sa náklad v aute podarilo zapáliť, blízki okoloidúci mohli zaplatiť životom.

Tajné služby v USA i Pakistane teraz skúmajú, čo Shahzada na Times Square priviedlo. Syn vyslúženého vysokého dôstojníka pakistanského letectva v Spojených štátoch vyštudoval strojárstvo a informatiku. Minulý rok sa stal americkým občanom a pôsobil ako finančný analytik. Je ženatý a má dve deti, jeho rodina momentálne žije v Pakistane.

Prvé náznaky, že sa niečo deje, prišli nedávno. Shahzad náhle podal výpoveď a prestal splácať hypotéku. Potom sa vrátil do Pakistanu – tam zrejme absolvoval výcvik u miestnych radikálov. Vrátil sa sám bez rodiny a nasťahoval sa do domčeka v chudobnej štvrti. Po niekoľkých mesiacoch kúpil na inzerát a v hotovosti auto, s ktorým odišiel zo štátu Connecticut do New Yorku.

Shahzad nie je prvý radikál, ktorý pochádza z dobrých pomerov. Špičky Al-Kajdá, Usama bin Ládin i Ajman Zavahrí sú vzdelaní muži z bohatých rodín. Vzdelanie a materiálny dostatok mal i vojenský psychiater, major Nidal Malik, ktorý minulý rok na vojenskej základni v Texase zavraždil trinásť ľudí.

bomba
bomba bomba
12 debata chyba