Grécka tlač je pobúrená násilím: Zodpovední sú politici a odbory

Grécka tlač je pobúrená a znepokojená ohľadom ďalšieho osudu krajiny po demonštráciách sprevádzaných násilnosťami, pri ktorých zahynuli traja ľudia. Gréci protestujú proti vládnemu plánu razantných úsporných opatrení, ktoré má vo štvrtok schváliť parlament.

06.05.2010 12:48
Grécko, nepokoje Foto:
Ľudia nosia kvety k budove zhorenej banky, v ktorej našli smrť traja ľudia.
debata (17)

„Hnev a znepokojenie po zločine,“ píše na prvej strane provládny denník Ta Nea. „Protest sa zvrhol v násilie, sloboda bola rozdrvená neprávosťou a svojvoľnosťou­.Nastal čas skoncovať s takýmito scestnosťami, zodpovednosť za to nesú strany a odbory,“ tvrdí sa v úvodníku Ta Nea.

Ľavicový nezávislý denník Elefterotypia zdôraznil, že hnev pracujúcich proti ekonomickým opatreniam vyslal do sveta posolstvo, že úsporné opatrenia sú nespravodlivé a asociálne. „Manifestácia v Aténach však zatienila hrozná smrť troch ľudí,“ uviedol ďalej denník. „Krajina sa nachádza v mimoriadnom okamihu svojich dejín. Vláda a všetky politické sily nesú hlavnú zodpovednosť za všetko, čo sa teraz môže stať,“ varoval.

„Udrela hodina zodpovednosti pre všetkých,“ zdôraznil ľavicový Etnos. „Smrť troch bankových zamestnancov je novou ranou zasadenou krajine a jej obrazu v zahraničí. Už teraz sa dá predvídať, že dopady na cestovný ruch budú výrazné,“ usúdil. Aj ekonomický denník Naftemboriki uviedol, že „explózia zaslepného násilia zasadila Grécku ranu“.

Pravicový Elefterod Tipos obvinil políciu, že nechala Atény napospas násilníkom. Konzervatívny Katimerini cez celú titulnú stranu napísal: „Hanebné násilie vyvolalo šok.“ Podľa denníka smrť troch ľudí a ďalšie incidenty a požiary nielen poškodili veľkú mobilizáciu gréckeho ľudu, ale tiež rozšírili ovzdušie zostávajúcej neistoty. Grécko sa v stredu dostalo „do centra medzinárodnej pozornosti. Nikto nemôže predvídať, ako sa veci budú odteraz vyvíjať“, tvrdí To Vima.

Situácia po stredajšom proteste v Grécku
Nešťastný cestujúci sedí v prázdnej hale...
+28Gréci sú už druhý deň v uliciach, aby prejavili...
17 debata chyba