Gréci stiahnu bruchá. Zo zákona

Grécko spravilo prvý krok, aby sa zachránilo pred štátnym bankrotom. V parlamente prešiel návrh na zníženie rozpočtového deficitu a krajina sa tak pripravila prijať finančnú pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

06.05.2010 18:35 , aktualizované: 21:54
Papandreou Foto: ,
Premiér Jorgos Papandreou počas búrlivého prejavu v parlamente pred hlasovaním o schválení balíka úsporných opatrení.
debata (198)

V 300-člennom parlamente hlasovalo 172 poslancov za návrh zákonov premiéra Jorgosa Papandrea, 121 proti, traja sa zdržali a štyria nehlasovali. Výsledok sa očakával, keďže socialisti majú v zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu.

Znížením miezd štátnych zamestnancov, dôchodkov a zvýšením spotrebných daní podmienili krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) trojročný program finančnej pomoci Grécku v hodnote 110 miliárd eur.

„Situácia je jednoduchá. Buď to odhlasujeme, alebo zbankrotujeme,“ povedal poslancom pred hlasovaním grécky premiér Jorgos Papandreou. Zároveň z problémov, do ktorých sa krajina dostala, prvýkrát natvrdo obvinil predchádzajúcu pravicovú vládu Kostasa Karamanlisa.

Po minuloročnom jesennom nástupe Papandrea totiž vyšlo najavo, že bývalý kabinet voľne nakladal so štatistickými údajmi o gréckych financiách, ktorých stav sa potom ukázal omnoho horší ako v skutočnosti. To bolo následne jedným zo spúšťačov krízy, ktorá teraz ohrozuje aj ďalšie krajiny eurozóny.

Polícia vypratala námestie

Slzným plynom rozohnala grécka polícia v centre Atén demonštráciu niekoľkých tisíc ľudí pred budovou parlamentu potom, čo na ňu časť demonštrantov začala hádzať kamene.

Oproti stredajším násilnostiam bola situácia pokojnejšia, zosilnené policajné jednotky neponechali nič na náhodu a po prvých náznakoch násilia dostali príkaz Námestie ústavy pred parlamentom vypratať. Podľa gréckej televízie Skai poriadkové sily vyprovokovala k zásahu asi desiatka mladých výtržníkov.

Policajti pálili do demonštrantov dávky slzného... Foto: SITA, AP
Policajt Policajti pálili do demonštrantov dávky slzného plynu, oni im to 'vrátili' spŕškou ľadovej kávy.

V centre Atén sa podľa rôznych odhadov v podvečer zhromaždilo až 12 000 osôb. Od parlamentu odišiel po prvých dávkach slzotvorných granátov hlavný sprievod usporiadane smerom k Námestiu svornosti.

Úrady zmobilizovali na zabezpečenie poriadku niekoľko tisíc príslušníkov poriadkových síl, ktorí zablokovali časť hlavných ulíc v centre mesta a tiež prístup k bezprostrednej blízkosti budovy parlamentu.

„Vyhlásili vojnu. Teraz do protiútoku!“ skandovali za dunenia bubnov a trúbenia davy v uliciach podľa agentúry AP. „To je vydieranie,“ zveril sa agentúre tridsaťdvaročný inžinier, podľa ktorého peniaze v krajine by boli, keby vláda nemíňala napríklad na zbrojenie. A cirkev je vraj príliš bohatá.

Komunistom úsporný režim nevonia

Vláda musí podľa dohody o finančnej pomoci znížiť do troch rokov rozpočtový deficit o 30 miliárd eur a do roku 2014 ho dostať pod európsky limit troch percent hrubého domáceho produktu. Odpor Grékov vyvolávajú najmä návrhy na zníženie výdavkov o 11,1 miliardy eur, čoho sa má dosiahnuť zrušením 13. a 14. platov vo verejnom sektore a zrušením 13. a 14. dôchodkov. Znížia sa tiež štátne investície.

Zvýšením daní chce vláda do roku 2012 získať dodatočné príjmy v objeme 9,3 miliardy eur. O desatinu vzrastú všetky sadzby dane z pridanej hodnoty a rovnako sa zvýši spotrebná daň z alkoholu, tabakových výrobkov a pohonných hmôt. Zdania sa nepovolené stavby a nezákonne využívané pozemky a zavedie sa séria nových daní. Tiež sa predĺži dôchodkový vek u žien a doba príspevkov na dôchodok a zavedie sa minimálny vek odchodu do dôchodku na 60 rokov.

Polícia rozháňa ľudí počas protestu v Aténach. Foto: SITA, AP
Policajt Polícia rozháňa ľudí počas protestu v Aténach.

Poslanci najväčšej opozičnej pravicovej strany Nová demokracia väčšinou hlasovali proti opatreniam, konzervatívci však sľúbili, že budú rozhodnutie rešpektovať. Najtvrdšie sa voči úspornému projektu ohradila Komunistická strana Grécka.

O pomoci rozhodnú veľkí hráči v piatok

Schválenie úsporného programu v gréckom parlamente je významnou správou okrem iného pre Slovensko, kde sa vláda Roberta Fica snaží odložiť parlamentné schválenie svojho príspevku 816 miliónov eur na pomoc Grécku na dobu po júnových parlamentných voľbách. Opozícia naopak trvá na tom, aby o pomoci rozhodol už tento parlament.

Fico podmienil poskytnutie finančnej pomoci Grécku prijatím úsporných opatrení v gréckom parlamente. Minister financií Ján Počiatek však povedal, že zatiaľ Gréci rozhodovali len o rámcovej časti opatrení a že Slovensko bude čakať ešte na zapracovanie zmien do jednotlivých gréckych noriem.

Niekoľko európskych krajín vrátane tých najväčších chce naopak schváliť svoje príspevky na pomoc Grécku ešte počas piatku do začiatku mimoriadneho večerného summitu eurozóny v Bruseli. Podiel Francúzska už v pondelok schválila dolná komora miestneho parlamentu a v piatok budú rozhodovať parlamenty v Nemecku, Holandsku či v Portugalsku a vlády v Taliansku a Španielsku.

Podrobnosti plánu, ako ich uvádza na svojich stránkach grécke ministerstvo financií

Zníženie výdavkov o 11,1 miliardy eur do roku 2012:
1.
Zrušenie 13. a 14. platu úradníkov, ktoré bude kompenzované jednorázovým ročným príplatkom vo výške 1000 eur v prípade miezd, ktoré sú nižšie ako 3000 eur. Pôjde tak o priemerné zníženie ročných príjmov štátnych zamestnancov o osem percent. To má priniesť úsporu 1,5 miliardy eur.2.
Zrušenie 13. a 14. dôchodkov u dôchodcov zo súkromného i štátneho sektora, ktoré bude kompenzované jednorázovým ročným príplatkom vo výške 800 eur u penzií nižších ako 2500 eur. To má priniesť úspory vo výške dvoch miliárd eur.3.
Zníženie štátnych investícií (predpokladaná úspora 1,5 miliardy eur).

Zvýšenie príjmov o 9,3 miliardy eur v časovom rozpätí troch rokov:

1. Zvýšenie všetkých sadzieb dane z pridanej hodnoty o desať percent, teda v prípade základnej sadby o dva body z 21 na 23 percent, u ostatných daní z 5 na 5,5 percenta a z desiatich na jedenásť percent. To má priniesť 1,8 miliardy eur.
2. Zdanenie zlegalizovaných nepovolených stavieb a nezákonne využitých pozemkov (1,3 miliardy).
3. Nové zvýšenie zvláštnej spotrebnej dane u alkoholu, tabakových výrobkov a pohonných hmôt (1,8 miliardy eur). Podľa médií by nárast mal byť desaťpercentný.
4. Zavedenie série nových daní, napríklad ekologických a za luxusný tovar, na peňažné súťaže a hry ( viac ako miliardu eur).

Dôchodková reforma (nevyčíslené)

1. Predĺženie zákonného dôchodkového veku u žien o päť rokov, na 65 rokov do roku 2013.
2. Predĺženie doby prispievania na dôchodok zo súčasných 37 na 40 rokov.
3. Zavedenie minimálneho veku pre odchod do dôchodku na 60 rokov.

198 debata chyba