Za života v gréckom úrade, po smrti v raji

Neotrasiteľné pracovné miesto bez ohľadu na pracovný výkon? Príplatky za chodenie do práce načas? Až 16 platov ročne? Na socialistickej planéte Grécko je to realita. Tento príjemný život sa týka najmä 850-tisíc ľudí zamestnaných štátom.

07.05.2010 09:26
Grécko Foto:
Ilustračné foto
debata (122)

Gréci sú rozhorčení zo situácie, do ktorej sa dostali. Diktát iných krajín a nadnárodných inštitúcií hrdým Peloponézanom nevonia a nanucované uťahovanie opaskov ich priam dráždi. Rozdiel je však v tom, že kým jedni sa rozčuľujú spravodlivo, druhí sa skôr boja o teplé miestečká a nadštandardné privilégiá.

Byť štátnym úradníkom v Grécku sa oplatí. Rovnako ako bežných pracujúcich občanov sa síce aj ich dotkne nevyhnutné zvyšovanie spotrebných daní či daň z pridanej hodnoty. Oni však prídu o viac peňazí, ktoré často dostávali prakticky za nič. A to doslova. Na planéte Grécko totiž žijú aj takí úradníci, ktorí zamestnávateľa, teda štát, okrádajú hneď dvakrát. Hovorí sa im duchovia, lebo do práce na úrad nechodia a pracujú na čierno niekde inde. Za ničnerobenie na úrade pritom dostávajú plat a z druhého príjmu neodvádzajú dane.

Podľa Centra európskych štúdií tridsať percent hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka ide každý rok na samotný chod štátu a vyplácanie dôchodkov. Je to 1,5-násobne viac, ako získajú za rok na príjmoch z turizmu. Miesta na šetrenie v gréckom socialistickom aparáte je pritom dostatok. Aténsky reportér BBC napríklad uvádza, že lesníci dostávajú príplatok za to, že pracujú v lese. Tisíce ľudí zase dostávajú dvetisíc eur mesačne za to, že sedia v rôznych komisiách. Vláda priznala, že nevie, koľko tých komisií vlastne je, a tak nečudo, že sa jej nepodarilo zrušiť ani tú, ktorá má na starosti starostlivosť o jazero, ktoré vyschlo už pred 80 rokmi.

Grécko je proste štedrý sociálny štát. Potvrdzujú to aj čísla gréckeho štatistického úradu, podľa ktorého by po zrušení sociálnych benefitov skončilo pod hranicou chudoby 42 percent obyvateľov. Vybratým úradníkom starším ako 53 rokov, ktorým sa tam hovorí dôchodcovia, štát pomáha dôchodkom. Priemerne dosahuje 1 600 eur. Prísť o prácu tiež nie je tragédia. Napríklad ak obaja rodičia s dvomi nezaopatrenými deťmi prídu o zamestnanie, štát im bude mesačne vyplácať 1 090 eur.

Podľa prieskumov Slováci nie sú naklonení pomoci Grécku, i keď proti eurofondom, na ktoré sa Slovensku skladá celá Európska únia, nejaký viditeľný odpor nebadať. Kritikom masívnej finančnej pomoci však nemožno uprieť argument, že kým Slovensko pred vstupom do eurozóny splnilo všetky maastrichtské kritériá, Grécko podvádzalo a údaje o hospodárení falšovalo. Za normálnych okolností by euro ani neprijalo.

Pravda nakoniec musela vyjsť najavo a dlh Grécka v súčasnosti „váži“ solídnych 113 percent výkonu ekonomiky. Po prijatí záchranného finančného balíka priberie na pekne bacuľatých 150 percent. Ak by teda aj Grécko vyčlenilo 7,5 percenta HDP na splácanie dlhu, na maastrichtské kritérium 60 percent neschudne skôr ako o 15 rokov. Aj to len pri optimistickom predpoklade, že ekonomika bude rásť 4,5-percentným tempom.

Nečudo, že dlhé roky nadmieru živených Grékov ide z celej situácie trafiť šľak. Tí, čo minulý rok odpracovali aspoň 5 mesiacov, však môžu byť bez obáv. Podľa ešte stále platného zákona výdavky spojené s ich pohrebom uhradí socialistická planéta Grécko.

122 debata chyba