Iračania majú za sebou krvavý deň, útoky zabili vyše sto ľudí

Irak prežil najkrvavejší deň v tomto roku. Pri atentátoch v Bagdade a ďalších mestách zahynulo viac ako sto ľudí a viac ako tristo osôb bolo zranených. Atentáty spáchali útočníci v Bagdade a južne i západne od nej, v Hille, Suvajre, Falludži a Basre. Podľa agentúr je to odraz neistoty, ktorá v krajine trvá od marcových parlamentných volieb.

10.05.2010 23:17
Irak, útoky Foto:
Nešťastní Iračania v Basre po krvavom útoku na mieste výbuchu.
debata (3)

Agentúra Reuters napísala, že páchateľmi sú zrejme sunnitskí radikáli, ktorí chcú dokázať, že aj keď iracká armáda nedávno zlikvidovala dvoch z ich veliteľov, hnutie je stále dosť silné. Hovorca bagdadskej polície útoky označil za hysterické akcie ľudí, ktorí využívajú povolebnú neistotu.

Najviac obetí si vyžiadali atentáty v Hille. Popoludní miestneho času tam vybuchli nálože asi 25 metrov od seba v zaparkovaných autách pred textilnou továrňou v dobe, keď z nej vychádzali zamestnanci. Bomby zabili 45 osôb a 190 zranili. Keď k miestu prichádzali policajti a sanitky, zaútočil samovražedný atentátnik a zabil ďalších ľudí.

Prvá z náloží zasiahla autobus, v ktorom zamestnanci odchádzali z továrne. Hajdar Alí povedal, že mal do autobusu nastúpiť tiež, ale zdržal sa s jedným z kolegov. „Môže za to vláda a továreň. Nezaisťujú autobusom bezpečnosť a starajú sa len o tú svoju. My sme ľahké terče,“ posťažoval sa.

Na druhom mieste v počte obetí bola Basra. Pri trojitom atentáte tam bomby vybuchli v zaparkovaných autách večer na trhovisku, u benzínovej pumpy a v obytnej štvrti. Zabili 21 ľudí a sedem desiatok osôb zranili. Basra leží 450 kilometrov od Bagdadu a je strediskom ťažby ropy na juhu Iraku. Útok však ťažbu ani exportu suroviny neovplyvnil.

V Bagdade zaútočili ráno ozbrojenci v rozpätí hodiny a pol na vojenské kontrolné stanoviská. Tieto akcie si vyžiadali najmenej deväť mŕtvych, z ktorých väčšina boli vojaci alebo policajti.

Dejiskom ďalšieho krvavého incidentu sa potom stalo šiitske mesto Suvajra, ležiace asi 50 kilometrov južne od Bagdadu. Samovražedný atentátnik tam na trhovisku odpálil na sebe vestu s trhavinami, druhý potom prišiel na miesto v aute naloženom výbušninami. O život prišlo najmenej trinásť ľudí a podľa rôzniacich sa informácií 40 až 70 ďalších sa zranilo.

Bomba v aute v Tarmiji na severnom okraji Bagdadu zabila troch ľudí a šestnásť zranila. Štyroch ľudí zabili explózie náloži pri domoch policajtov v západnej provincii Anbar, nálože pri domoch policajných dôstojníkov v západoirackej Falludži zranili najmenej osem ľudí. Samovražedný atentátnik v aute zabil v Mosule dvoch ľudí.

Irak nemá dva mesiace po voľbách novú vládu ani definitívne volebné výsledky. V apríli tiež prvýkrát po niekoľkomesačnom upokojovaní vzrástol počet civilných obetí násilia. Zomrelo viac ako 270 Iračanov, čo je asi o šesťdesiat ľudí viac ako v marci.

3 debata chyba