Rusko údajne chce ďalšie vojenské základne na Ukrajine

Po uzavretí zmluvy o predĺžení nájmu sevastopoľskej námornej základne Rusku o ďalších 25 rokov chce Moskva na Ukrajine získať ďalšie vojenské zariadenia. Informoval o tom vo štvrtok ruský denník Nězavisimaja gazeta.

13.05.2010 12:54
Mykola Azarov, Ukrajina, premiér Foto:
Mykola Azarov, premiér Ukrajiny
debata (26)

Obnovená má byť hlavne bývalá sovietska ponorková základňa v Balaklave pri Sevastopole, ktorá sa po rozpade ZSSR zmenila na námorné múzeum. Plán obnovy balaklavskej základne podľa ruského denníku prejednali premiéri Ruska a Ukrajiny Vladimír Putin a Mykola Azarov pri stretnutí minulý týždeň na Kryme.

Úvahy sú podľa náčelníka ruskej čiernomorskej flotily viceadmirála Alexandra Kleckova súčasťou širšieho zámeru na revitalizáciu Krymu, ku ktorému sa Rusko nechcelo zaviazať do doby, než bude o prenájme sevastopoľskej základne jasno.

Predĺženie prenájmu sevastopoľskej základne do roku 2042 už ratifikovali zákonodarné zbory oboch krajín. Na Ukrajine dohoda vyvolala odpor národne orientovaných politikov, ktorý v parlamente vyústil do násilností a fyzického súboja. Ukrajinská opozícia ale nemá v parlamente dostatok hlasov k tomu, aby plány prezidenta Viktora Janukovyča na zblíženuie Ukrajiny s Ruskom odvrátila.

S odvolaním sa na vyhlásenie bývalého veliteľa čiernomorskej flotily Vladimíra Komojedova vo štvrtok Nězavisimaja gazeta napísala, že ruské úsilie o rozšírenie systému vojenských základní na Ukrajine je odpoveďou na snahu NATO o rozšírenie vplyvu smerom na východ. Podľa špekulácií by Ukrajina mohla súhlasiť s vybudovaním ruských vojenských základní v Nikolajeve či Odese, alebo na západe pri ústí Dunaja do Čierneho mora.

Ruský záujem o balaklavskú ponorkovú základňu v rozhovore pre ruský denník nepriamo potvrdil ruský zástupca NATO Dmitrij Rogozin. Odmietol tvrdenie, že by Moskva chcela na Kryme budovať nové základne, napriek tomu pripustil, že pokiaľ ide o Balaklavu, „objavili sa možnosti jej modernizácie“

26 debata chyba