Pád airbusu prežil so zlomeninami. Môže za tragédiu islandský vulkán?

Mal neuveriteľné šťastie v obrovskej hromade nešťastia. Líbyjským úradom sa už podarilo odhaliť identitu holandského chlapca, ktorý ako jediný prežil stredajší pád airbusu pri Tripolise. Ide o 9-ročného Rubena van Assouwa, ktorý v troskách lietadla spoločnosti Afriqiyah prišiel o celú rodinu.

13.05.2010 13:11 , aktualizované: 16:18
airbus, nehoda, Tripolis Foto: ,
Malý Ruben v opatere lekára.
debata (9)

Momentálne je už po operáciách viacnásobných fraktúr dolných končatín v stabilizovanom stave. Jeho totožnosť potvrdilo aj holandské ministerstvo zahraničných vecí.

Chlapec pochádzajúci z Tilburgu sa spolu s otcom Patrickom, matkou Trudy a starším bratom Enzom vracal zo safari v Južnej Afrike. Tí, rovnako ako ďalších 100 ľudí na palube, rovnaké šťastie ako on nemali. Záchranári ho, ako jediného živého v kope trosiek a mŕtvych tiel, našli po hlase. Zúfalo totiž vykrikoval ‚Holandsko, Holandsko‘.

V Afrike oslavovali Rubenovi rodičia výročie svadby, informovala holandské médiá jeho babička. „Vôbec to nechápem. Je to ako ocitnúť sa v zlom filme,“ povedala.

Za synovcom priletel do Líbye strýko s tetou. Napriek tomu, že po operácií nereaguje dobre na okolité prostredie a je zmätený, ich údajne okamžite spoznal a usmial sa na nich. „Podstúpil viacero operačných zákrokov nôh. Mal jednoduché i dvojité zlomeniny,“ povedal Rubenov ošetrujúci lekár Hamíd Sahili v štátnej televízii. Domov sa chlapec vráti, akonáhle mu to umožní jeho zdravotný stav.

Líbyjský minister dopravy Mohamed Zidan Ali medzičasom potvrdil, že sa našli obidve čierne skrinky a vylúčil, že by išlo o teroristický čin. Na miesto nešťastia mieria aj holandskí experti, ktorí sa zúčastnia na vyšetrovaní príčin nehody.

Zahraničné médiá venujú príbehu chlapca veľkú pozornosť a vo väčšine prípadov skloňujú slovo ‚zázrak‘. Rovnako označil jeho prežitie aj predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.

O príčinách sa zatiaľ iba špekuluje

Airbus typu A330–200 letel z Južnej Afriky do belgického Bruselu. Svoju tragickú púť ukončil v líbyjskom Tripolise, kde mal mať medzipristátie. Na palube sa okrem 70 Holanďanov (pôvodné informácie hovorili o 61) nachádzali aj cestujúci z Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska, Francúzska, Zimbabwe, Líbye a z Juhoafrickej republiky. Očití svedkovia potvrdili, že stroj sa zrútil tesne pred dráhou a následne vybuchol.

Počasie v čase pristávacieho manévru bolo dobré, viditeľnosť údajne dosahovala šesť kilometrov. Vynárajú sa tak rôzne dohady a špekulácie, prečo sa pilotovi nepodarilo bezpečne dosadnúť na zem. ‚Mohlo ho oslepiť slnko,‘ píše na svojom internetovom portáli Radio Netherlands. Medzi ďalšími možnými príčinami nešťastia figurujú požiar na palube, technické problémy či únava pilota.

Dokonca sa objavili špekulácie, že ‚vinníkom‘ môže byť sopečný popol z islandskej sopky Eyjafjallajökull, pre ktorý v utorok zavreli osem letísk v Maroku. Možnosť, že by prípadné sopečné častice zablokovali motory, je však podľa expertov minimálna.

9 debata chyba